Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičeni i Glasnović i Sopta

Policija RS-a za ratne zločine tereti Gotovinu i Krstičevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija Republike Srpske prijavila je zbog navodnih ratnih zločina četvoricu generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, tvrde u utorak mediji bliski vlastima u Banjoj Luci, no potvrda o tome nije se mogla dobiti iz službenih izvora.

Po navodima banjalučkog 'Glasa Srpske' na vrhu popisa osoba protiv kojih je entitetski MUP podnio prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine tereteći ih za ratne zločine su Ante Gotovina, Damir Krstičević, Željko Glasnović i Stanko Sopta. Uz njih je navodno prijavljeno još jedanaest bivših pripadnika HV-a odnosno HVO-a, a svi oni terete se za planiranje i provedbu ratnih operacija na području Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara u drugoj polovici 1995. godine, odnosno za smrt 101 osobe te protjerivanje oko 40 tisuća Srba iz tog dijela BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optuženi za ratni zločin ne osjeća se krivim Slika nije dostupna Zapovjednik vojske Republike Srbije oslobođen optužbi za ratni zločin

Ne navodi se identitet osumnjičenih

Mirna Šoja iz Ureda za informiranje MUP-a RS u utorak nije željela komentirati imena koja su se pojavila u tisku. 'Mogu kazati samo da je izvješće (o počinjenom kaznenom djelu) upućeno Tužiteljstvu BiH 3. srpnja', izjavila je Šoja pojašnjavajući kako je uobičajena praksa policije da u ovakvim slučajevima ne navodi identitet osumnjičenih.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je kako će se prema tom izvješću, kada stigne u Sarajevo, postupati kao i sa svim drugima. 'Izvješće će biti protokolirano i predano tužitelju na dalji rad', kazao je Grubešić. On je podsjetio kako Tužiteljstvo BiH sukladno svojim ovlastima vodi potpuno neovisnu istragu o zločinima koji su počinjeni nad bosanskim Srbima na širem području Mrkonjić-Grada 1995. godine.

>> 'Zločini hrvatskih vojnika pripisivani civilima'

Po medijskim navodima, policijsko izvješće sačinjeno u Banjoj Luci sadrži čak 800 stranica a među osumnjičenima se navode bojnik Slobodan Matenda te Ratko Dragović, Davor Borac, Antun Luburić, Petar Berberović, Davor Dodig, Ivo Turalija, Boško Papić, Dario Sušić i Mate Pavlović. Voditelj ureda MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak ustvrdio je kako su prikupljeni dokazi koji 'nedvojbeno utvrđuju zločin hrvatskih vojnika nad srpskim stanovništvom'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene