Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotova ljetna pauza

Suđenje Sanaderu: Svjedok se nije pojavio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo dvomjesečne ljetne stanke počinje suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Danas je trebao svjedočiti Stefan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast na čiji je račun uplaćeno pet milijuna eura navodno namijenjenih podmićivanju Sanadera kako bi mađarskoj tvrtki MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i, no on se nije pojavio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovio svjedočenje Suđenje Ina-MOL: Fazekas tvrdi da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu Slika nije dostupna Nastavak suđenja za INA-MOL Svjedočio Robert Ježić: Plaćali su se troškovi dečka Sanaderove kćeri u New Yorku, to je koštalo 250.000 eura

>> Sud Sanaderu dopustio mjesec dana ljetovanja

Hurlimann je direktor švicarske tvrtke Xenoplast u vlasništvu krunskog svjedoka Roberta Ježića. Na račun te tvrtke uplaćeno je 5 milijuna eura navodno namijenjenih podmićivanju Sanadera radi preuzimanja upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji od mađarskog MOL-a.

Hurlimann je već ranije poručio sucu Ivanu Turudiću da ne želi doći svjedočiti, jer smatra da ne može dati nikakav daljnji doprinos sudskom postupku protiv Sanadera te da ostaje kod svog iskaza iz istrage.

Zastupnici USKOK-a najavili su kako će pokušati organizirati njegovo svjedočenje putem video veze. Hurlimann je inače u istrazi potvrdio Ježićevu izjavu da je MOL preko Xenoplasta uplatio 5 milijuna eura mita za Sanadera, što je navodno polovica dogovorenog iznosa za koji je Sanader prema optužnici prepustio MOL-u upravljanje INA-om.

Suđenje će se nastaviti 13. rujna kada bi na zahtjev obrane trebao svjedočiti Mladen Zamalik koji je u inkriminiranom razdoblju bio član Uprave INA-e.

Po riječima Sanaderovog branitelja Čede Prodanovića, Zamalik bi trebao pobiti iskaz bivše predsjednice Uprave JANAF-a Vesne Trnokop Tanta koja je izjavila da je mađarski poduzetnik Imre Fazekas preko kojega je uplaćen novac na Xenoplast predstavljao mađarsku tvrtku MOL.

Obrana pak tvrdi da je Fazekas predstavljao ruski JUKOS te očekuje da svjedok Zamalik to i potvrdi. On je, prema tvrdnjama obrane, Fazekasa doveo i do bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zbog projekta Družba Adria.

Sanaderova obrana među ostalim se temelji na tvrdnji da novac uplaćen na Ježićevu švicarsku tvrtku nije bio namijenjen podmićivanju MOL-a radi dobijanja upravljačkih prava u INA-i, već za realizaciju projekta Družba Adria.

Nakon svjedočenja Zamalika 14. rujna trebao bi svjedočiti Rade Perković.  (HIna)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene