Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Hoćemo li zbog suše imati dovoljno struje i kakvo je stanje s hidroelektranama? "Ovo je jedna od takvih godina"

Trećina struje u Hrvatskoj dolazi iz hidroelektrana, a vode nema svugdje podjednako. Kakvo je stanje sa strujom u zemlji zna reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Hidroelektrana Ozalj jedna je od manjih hidroelektrana, ali svakako posebna jer je najljepša i dio je kulturne baštine. Hrvatska ima veliki potencijal za alternativnu energiju no ona ovisi o kiši. 

Direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec pojašnjava na koji način struja nastaje u hidroelektranama i kako stojimo s vodom za struju.

"Hidroelektrane koriste vodu kao pogonsko gorivo, koriste ju ili iz akumulacijskih jezera ili iz rijeka. Voda nailazi na turbinu, turbina vrti generator, generator proizvodi struju, koja se šalje potrošačima", napominje. 

Kaže da u Hrvatskoj ima 27 hidroelektrana u sustavu HEP-a.

"Dijelimo sudbinu ostatka Europe, ova godina je jedna od najsušnijih u posljednjih 10 godina. 2011. i 2020. godina su bile sušne. Ovo je jedna od takvih godina. Hidroelektrane u sustavu HEP-a proizvele su 22 posto manje struje. U Ozlju radi samo jedan stroj, od njih tri i to na pola posto". 

Na pitanje ima li opasnoti od nestašice ili Hrvatska ima dovoljno struje iz drugih izvora, odgovara: "Nikako ne treba strahovati. Ono što nemamo u vodi, nadoknađujemo termoelektranama, nuklearkom i poruka je da građani ne trebaju strahovati". 

Pročitajte i ovo Računi za struju - 3 PROMJENA SUSTAVA Stižu nova pravila za obračun struje: Oko 1,5 milijuna kućanstava uskoro će drugačije plaćati električnu energiju

Kaže da bi trebalo pasti 20 posto više kiše da bi bilo onako kako su planirali, ali kažu da stignu nadoknaditi plan ako jesen bude kišna. 

"Nije situacija loša, naše akumulacije su relativno pune. Nešto su niže od prosječnih godina, ali očekujemo da smo dobro optimirali sustav i da ne bi trebalo biti problema. Nema straha da se nešto zatvori. Uvijek je poruka da se optimizira potrošnja, trošite manje, racionalno trošite, ali to nije razlog da bi trebalo doći do nestašice", poručuje. 

Pročitajte i ovo Javna rasvjeta - 3 KAKO DOSKOČITI POSKUPLJENJIMA Visoki računi za struju gase javnu rasvjetu: Pogledajte što hrvatski gradovi rade da bi uštedjeli, neki su štedljiviji od - Njemačke

Potrošnja zbog klime je kaže "ništa posebno". "Ovo je za nas normalno, iako vidimo da je veći porast potrošnje struje ljeti nego zimi, ali ne bi trebalo biti problema", uvjeren je. 

Nema straha da struje neće biti, ali treba trošiti manje, zaključak je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene