Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

ZAŠTO SVI ŽELE MUP? HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević pojasnio o čemu su danas uopće razgovarali s MOST-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Domagoj Ivan Milošević, član HDZ-ovog pregovaračkog tima.

Kako će izgledati buduća vlada, hoćete li i kada smanjivati broj ministarstava?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

O tome će se još razgovarati idućih dana, danas smo imali prvi sastanak na tu temu, jedan zaista pozitivan i konstruktivan sastanak u atmosferi povjerenja, što mislim da je jako bitno. Ono što smo se u potpunosti usuglasili, oko ciljeva iduće vlade, nema dileme, reforme, rast gospodarstva i zapošljavanja i efikasnost i transparentnost javnog sektora. To je ono oko čega se potpuno slažemo. Tome će biti podređena i iduća vlada. Bitnija je suština od same forme. Mi smo najavljivali nešto manje ministarstava.

Koja biste ministarstva spajali?

Recimo, jedan od prijedloga je bio da se poduzetništvo vrati u gospodarstvo, jedno novo ministarstvo, obitelji i demografske obnove i useljeništva.

Ukupno, koliko bi to bilo ministarstava?

Danas je na stolu prijedlog bio 18 ministarstava. Vidjet ćemo idućih dana kako će se odvijati pregovori s MOST-om.

Je li pametno formirati vladu i unaprijed znati da će biti rekonstrukcije?

S obzirom da cijeli proces relativno dugo traje, treba počet raditi. Prije svega suština, a onda tek forma. Treba raditi na proračunu za 2016., na reformama, jednim dijelom i na rezanju troškova.

MOST traži 6 do 7 ministarstava među kojima su gospodarstvo i poljoprivreda. Jeste li im spremni to dati?

Prepustimo idućim danima i pregovorima između Domoljubne koalicije i MOST-a. U to će idućih dana biti uključen i mandatar Orešković. Ono što valja naglasiti jest stručnost, a ne podobnost. To po prvi put razlikuje buduću vladu, stručnost bez obzira na stranačku pripadnost. Danas smo otvorili temu upravljanja državnom imovinom posebno u poduzećima i tu također naglašavamo depolitizaciju, profesionalizaciju upravljanja u funkciji gsopodarskog rasta.

Most traži velika ministarstva, među njima su o MUP-u i Pravosuđe zbog, kako kažu, reformi. Znači li to da ne vjeruju HDZ-u?

Ja nisam dana stekao takav dojam. Dapače, zaista su razgovori bili u punom povjerenju, vrlo konstruktivni i mislim da će biti prijedloga i s jedne u s druge strane pa će, siguran sam, odabrati se najbolji kandidat.

Zašto svi želite MUP?

Iskreno, ne znam. Mislim da je, s obzirom što sam rekao, primarni cilj gospodarstvo, možemo nagađati, ali mislim da ono što građani očekuju od buduće vlade, osim reformi, su i posljedice onog što želimo da donesu te reforme. Svi pričamo o tim reformama, ali ono što građani očekuju a to je da se stvari napokon u 2016. pokrenu naprijed. Da počnemo sustizati ostale članice EU.

Novost je državni holding koji bi objedinio javne tvrtke - kako bi to funkcioniralo?

Ne bi objedinio, holding ej zapravo kriva riječ, ima neke negativne asocijacije. Nemamo još definitivan naziv, ali jedan od modela upravljanja državnom imovinom je da se odvoji upravljanje nekretninama. Smatramo da je to drugačije od upravljanja javnim poduzećima. A što se tiče upravljanja javnim poduzećima, da - po uzoru na austrijski model, samo moramo uzeti u obzir gdje je Austrija 2016.

Što podrazumijeva austrijski model? Tko bi vodio holding? Političar ili stručnjak?

Stručnjaci. To je ono što mora biti novost. U samom holdingu bi sjedili stručnjaci i bili bi zaduženi da se profesionaliziraju uprave u javnim poduzećima bez obzira iz kojeg sektora dolazili. Danas je prvi put prezentiran model. Ono što je ključno, oko čega smo se također složili, to je depolitizacija upravljanja, profesionalizacija, upravljanje strategijom s razine resornih ministarstava, ali nikako ne ispod razine nadzornih odbora.

Zašto mandatar ne sudjeluje u konkretnim razgovorima?

Koliko ja znam sudjelovao je. Nije danas sudjelovao, danas su prvi put sjedili DOmoljubna koalicija i MOST i ja sam siguran da će se do kraja tjedna se ponovno gospodin Orešković uključiti, nema dileme.

Hoćete li vi neko od ministarstava?

O tom, potom. To je ionako pitanje za gospodina mandatara i u krajnjoj liniji za gospodina Petrova i Karamarka.

Očekujete li to?

Nemam očekivanja, vidjet ćemo.

Ali ste spremni?

Na mnogo toga sam spreman, ali o tom potom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene