Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

'Bivši ministar zdravlja kaže da je program '72 sata' bio učinkovit', ali realnost je drugačija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV, dopredsjednica Udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit govorila je o problemima u zdravstvu.

Je li program 72 sata bio učinkovit ili ne?

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh - 2 Čeka se nalaz obdukcije Nova reforma, a stari problemi: Smrti u čekaonici još jedan primjer lošeg sustava Poziv: Željko Mihoković - 2 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Velika pobjeda malog čovjeka: Važna promjena za svu teško bolesnu djecu i njihove obitelji

Ako slušamo bivšeg ministra Vargu i njegovog pomoćnika, bio je učinkovit. Realnost je zapravo nešto drugačija. Učinkovitost se može mjeriti na različite načine međutim ja smatram da su pacijenti zbrinjavani kroz ovaj program isto kao što su bili zbrinjavani i prije programa, zapravo se ništa puno promijenilo nije. Oni koji su trebali pomoć, dobili su je. Da li sa dan, dva ili tri zakašnjenja ili možda prije nego je to ovaj program nudio u principu je tako svejedno jer većih šteta po bolesnike u zdravstvenom sustavu nije bilo.

Vi tvrdite i da je ovaj program zapravo diskriminatoran prema pacijentima u provinciji? Zašto?

Programom su obuhvaćene klinike koje su većinom smještene u Zagrebu, tako da u program nisu ušli zapravo određeni pacijenti koji su smješteni po periferijama, od Dalmacije do istoka zemlje, Slavonije. Tako da možemo govoriti o određenoj vrsti diskriminacije i to pozitivne diskriminacije samo za ljude koji žive na mjestima gdje su im dostupna zbrinjavanja unutar klinika.

HUBOL je dao potporu novom ministru, zbog čega?

Prvenstveno zbog načina na koji se afirmirao kroz ove prve medijske nastupe kao čovjek koji je dao naslutiti da će se dijalog sa izvršiteljima u sustavu promijeniti i da će napraviti određene pomake ka pozitivnoj suradnji sa nama liječnicima, što nama izrazito puno znači.

Što očekujete od ministra Nakića?

Za početak potpisivanje Strukovnog kolektivnog ugovora kako je najavio kroz svoje prve medijske istupe nakon imenovanja ministrom zdravstva Republike Hrvatske. Zatim reformu zdravstvenog sustava u cjelini kroz koji ćemo zapravo i mi liječnici dati svoj obol da bi bio što kvalitetniji u perspektivi.

Je li zdravlje u Hrvatskoj zapravo jeftino, može li ovaj sustav opstati bez dizanja cijena recimo dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Vrlo teško. Sustav generira gubitke i to je nažalost činjenica. Bolnice rade preko svojih kapaciteta i normi, a sama cijena zdravstvene usluge je jako podcijenjena i na one tržišne vrijednosti koje su daleko više od onih koje nama HZZO unutar zdravstvenog sustava, državnog, plaća u principu možemo reći da se radi o jednoj vrlo niskoj cijeni.

Je li možda riječ o kršenju zakona s obzirom na uvjete rada i prekovremeni rad?

Naravno. Ovaj sustav i funkcionira samo na temelju samoprijegora i savjesti liječnika i izvršitelja u sustavu . Mi funkcioniramo na bazi prekovremenih sati i svakodnevnog kršenja i kolektivnog ugovora i Zakon o radu jer daleko premašujemo broj prekovremenih sati koje bismo po ta dva zakona smjeli.

Kako bi izgledala prava reforma zdravstvenog sustava, koja nije sabotirana kao ove dosadašnje?

Da biste napravili pravu reformu zdravstvenog sustava morate krenuti iz početka. Ne vaditi segmente paušalno i promovirati zdravlje kroz neke programe 72 sata, 36 sati ili nazvali ih kako god. Mora se krenuti od reforma primarne zdravstvene zaštite, sekundarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske pomoći, uskladiti zakone da bit o na nešto ličilo i imalo nekakvu formu koja će donijeti bolju budućnost.

Imate li neke nove podatke o odljevu liječnika iz Hrvatske?

Liječnika je prema dosadašnjim podacima otišlo preko 300, otprilike 350 u ove dvije godine od kad smo zemlja članica Europske unije. Tisuću zahtjeva je predano u Hrvatsku liječničku komoru za izdavanje dokumenata koji su potrebni za odlazak liječnika van Hrvatske. Ako se to sve skupa izrealizira, bojim se da nećemo imati nekakvu sjajnu budućnost.

Koja bi bila vaša poruka pacijentima?

Liječnici Republike Hrvatske nisu neprijatelji pacijenata, čak dapače, mi volimo svoje pacijente, zbrinjavamo ih najbolje što možemo u okviru uvjeta u kojima radimo i u okviru nama dostupnih resursa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene