Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prepiski i kritika

Gornji grad bit će uskoro 'pod opsadom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od prvog sastanka predsjednice i premijera svoja očekivanja ima i Tomislav Karamarko.

Oko pitanja nacionalne sigurnosti Hrvatske, u četvrtak će - prvi put nakon javnih prepiski i kritika, za zajednički stol sjesti - predsjednica i premijer. Za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost odabrana je - zgrada Sabora. Stručnjaci za geopolitiku smatraju da bi uz novu Strategiju o nacionalnoj sigurnosti - sastanak iza zatvorenih vrata mogao otvoriti i druge teme.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Gornji će grad u četvrtak biti - pod opsadom. Predsjednica i premijer će se prvi put nakon inauguracije sresti oči u oči. Svemu je prethodila javna prepiska Pantovčaka i Banskih dvora. No, predsjednik Vlade uoči sastanka  neraspoložen za izjave.

Osim o radu obavještajnih agencija, doznajemo, razgovarat će se i o Strategiji nacionalne sigurnosti.

Da želi izradu nove - predsjednica je otkrila i u nedavnom intervju Novoj TV. Šef HDZ - a, koji je i sam bio na čelu SOA - e, od sastanka ima svoja očekivanja.

'Da će se dogovoriti i izvršiti nadzor nad radom službi. Ima puno posla za njih. Do sada se nisu bavili ozbiljnim nego trivijalnim temama, koje su im donosile političke bodove', kaže Tomislav Karamarko.

'Vjerojatno mnogo toga neće do javnosti'

Vijeće se do sada uglavnom sastajalo zbog propusta tajnih službi.

'Vjerojatno mnogo toga što će tamo biti izgovoreno neće doći do javnosti. Treba vjerovati i nadati se da su shvatili ozbiljnost situacije i da bez njihove suradnje Hrvatska ne može funkcionirat', objašnjava stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.

No, naš sugovornik smatra da bi se moralo razgovarati i o slučaju pilota 'Krila Oluje' za čije pregovore s drugom državom - službe nisu znale.

Odlazak 'Krila Oluje' propust je vojnih tajnih službi: 'Što oni uopće rade i tko ih kontrolira?'

'Bez farbanja premijera i predsjednice i da otvoreno kažu s kojim se problemima suočavaju', kaže Cvrtila.

'Prostor treba biti primjeren'

No, s obzirom da se o ozbiljnim i tajnim dokumentima raspravlja na mjestu na kojem traje sjednica - Sabor smatra lošim odabirom.

'Prostor gdje se te sjednice održavaju treba biti primjeren, odnosno, treba biti zaštićen od svakog mogućeg upada i prisluškivanja ili nečeg sličnog', objašnjava Cvrtila.

No, takvih propusta - uvjeravaju nadležni - ne bi trebalo biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene