Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetko raslinje i životinje

Gori zaštićeni krajolik, pašnjak Iva kod Nove Gradiške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak vatrogasaca iz šest dobrovoljnih vatrogasnih društava gasi požar na poplavnom pašnjaku Iva kod Gorica u novogradiškoj Posavini koji ima status zaštićena krajolika.

Vatra je zahvatila područje od sedamdesetak hektara. Poplavni pašnjak Iva ima status zaštićena krajolika zbog specifična suživota rijetka raslinja i divljih životinja te domaće stoke koja na pašnjaku boravi od proljeća do jeseni.

'Prvu dojavu o požaru dobili smo u srijedu. Na teren su izašli pripadnici dragalićkog DVD-a koji su požar zaustavili i ugasili. U četvrtak smo dobili novu dojavu, a danas su pozvani i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava na području od Okučana do Staroga Petrova Sela. Vatru je teško ugasiti jer gori šaš i nisko raslinje, a vjetar rasplamsava vatru. Kako bi požar što prije stavili pod nadzor, uspostavljena je veza s vatrogasnim centrom u Divuljama te se očekuje dolazak dvaju air-traktora koji bi popodne vatru trebali gasiti iz zraka. Za njih je već organizirana i opskrba vodom na novogradiškom aerodomu (poljoprivrednom)', kaže Igor Šupica, zapovjednik dragalićkog DVD-a.

Stoka koja se nalazi na pašnjaku Iva nije u opasnosti, a o razmjerima štete za biljni i životinjski svijet na pašnjaku znat će se više tek kad požar bude ugašen. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene