Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pedesetak vatrogasaca iz šest dobrovoljnih vatrogasnih društava gasi požar na poplavnom pašnjaku Iva kod Gorica u novogradiškoj Posavini koji ima status zaštićena krajolika.


Vatra je zahvatila područje od sedamdesetak hektara. Poplavni pašnjak Iva ima status zaštićena krajolika zbog specifična suživota rijetka raslinja i divljih životinja te domaće stoke koja na pašnjaku boravi od proljeća do jeseni.

'Prvu dojavu o požaru dobili smo u srijedu. Na teren su izašli pripadnici dragalićkog DVD-a koji su požar zaustavili i ugasili. U četvrtak smo dobili novu dojavu, a danas su pozvani i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava na području od Okučana do Staroga Petrova Sela. Vatru je teško ugasiti jer gori šaš i nisko raslinje, a vjetar rasplamsava vatru. Kako bi požar što prije stavili pod nadzor, uspostavljena je veza s vatrogasnim centrom u Divuljama te se očekuje dolazak dvaju air-traktora koji bi popodne vatru trebali gasiti iz zraka. Za njih je već organizirana i opskrba vodom na novogradiškom aerodomu (poljoprivrednom)', kaže Igor Šupica, zapovjednik dragalićkog DVD-a.

Stoka koja se nalazi na pašnjaku Iva nije u opasnosti, a o razmjerima štete za biljni i životinjski svijet na pašnjaku znat će se više tek kad požar bude ugašen. (Hina)

 

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Požar u bivšoj zgradi Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci Marija Kezele, ravnateljica Srednje škole braća Radić, i Mario Jurič Ravnateljica đačkog doma čija je menza jutros izgorjela: "Srećom, živim u blizini pa su neka djeca bila kod mene na ručku"