Kanader, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Kanader, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dva airtractora i danas su upućena u gašenje požara pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina, a ovo je treći dan zaredom kako zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH djeluju na istom požarištu.


Ministarstvo obrane je priopćilo kako je kroz prethodna dva dana - u ponedjeljak je požar gasilo sedam, a u utorak pet protupožarnih aviona - ostvareno više od 50 sati naleta te izbačeno oko 800 tona vode.

Vezani članci Vatrogasci uklanjali lokot oko vrata - 2 Zagrebački vatrogasci o neobičnoj intervenciji: "Skidali smo matice, prstenje, vadili dijelove tijela iz strojeva, cijevi, ali ovo nikad..." Požar na automobilu na Žitnjaku Vatrogasci na terenu: U Zagrebu se automobilom zabio u stup, izbio je požar

Opožareno je 100 hektara makije, niskog raslinja i hrastove šume, na požarištu se izmjenjuju airtractori i kanaderi, ali kuće nisu ugrožene.

U MORH-u kažu kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno, 27. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 39 požara (22 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 39 protupožarnih izviđanja s airtractorima, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 330 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8000 tona vode te je helikopterima prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta. (Hina)