Najmoćnije žene hrvatskog biznisa (Foto: Ratko Mavar)
Najmoćnije žene hrvatskog biznisa (Foto: Ratko Mavar) Foto: Ratko Mavar

Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević proglašena je najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa 2018. godine, na 8. međunarodnoj konferenciji ''Žene u biznisu'' u organizaciji poslovnog tjednika Lider.


Gordana Kovačević četvrtu je godinu zaredom proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa. ''Ne razmišljam o nagradama, radim svoj posao, a one dolaze same'', rekla je Kovačević nakon proglašenja ovogodišnjih dobitnica. Svojim kolegicama u biznisu savjetuju da prilikom donošenja teških odluka, kombiniraju različite stilove vođenja.

Vezani članci Poslovne žene/Ilustracija (Foto: Thinkstock) Na Liderovoj konferenciji govorit će vodeća žena Nokije, jedna od najboljih hrvatskih odvjetnica i vlasnica kompanije Thomastik-Infeld Žene u biznisu (Foto: Dnevnik.hr) Žene, majke, poduzetnice: Odgajaju djecu i u pravilu vode poduzeća bolje nego muškarci

Upitana za preporuke ženama koje žele unaprijediti svoju karijeru, kaže: ''Moraju biti osobe s integritetom, stalno učiti. Fokusirajmo se na ono što volimo raditi i stvarajmo vrijednosti za sebe, za svoju kompaniju i svoju obitelj''.

Na drugom se mjestu prestižne ljestvice nalazi Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA-e zadužena za korporativne poslove i poslovni razvoj. Škrtić se ove godine po prvi put našla na ljestvici 10 najmoćnijih žena. Nakon bogatog iskustva u privatnom i javnom sektoru, sada upravlja jednom od najuspješnijih tvrtki u energetskom biznisu.

Na trećem je mjestu predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban koja upravlja jednom od najvećih tvrtki prema broju zaposlenih i prihodima (8500 zaposlenih i 460 milijuna eura prihoda).

Među deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa ove godine su, osim Kovačević, Škrtić i Stojić Deban, Tamara Perko, Lada Tedeschi Foro, Ivana Bratanić, Anita Letica, Gordana Deranja, Medeja Lončar i Ruža Tomić Fontana.

Škrtić poslovnim ženama preporučuje ''neustrašivost, znatiželju i samouvjerenost'', Perković ''marljivost, ulaganje u sebe i u tim ispod sebe. Ako ne ulažete u tim, nema ni za vas napretka''. Tedeschi naglašava da kada je riječ o promjenama, prvo ih treba provesti na sebi, a onda se mijenja i okolina. Bratanić savjetuje ''riskiranje, pa i ponekad treba isprovocirati situacije, nekada se postaviti mekano, a nekada čvrsto''.

Lončar smatra da je bitno biti autentična. ''Trebamo ostati žene, a ne raditi kao muškarci, te gledati unaprijed''.

Tomić kaže da žene poslu pristupaju savjesnije, ali pri tom ih ta njihova osobina i usporava a ponekad i koči. ''Trebamo se više usuditi i također mentorirati mlađe generacije''.

Lider u suradnji i Bisnodeom već 14. godinu zaredom objavljuje rang-listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, na temelju njihove upravljačke moći (ukupni prihod svih tvrtki u kojima su u upravi i nadzornom odboru), a prvih deset najmoćnijih žena i prema drugim "mekim" kriterijima, poput njihova utjecaja na poslovno okružje i uzimajući u obzir ukupnu važnost za hrvatsko gospodarstvo.