Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje koje se nameće

Može li se Hrvatska okrenuti proizvodnji i sama sebe prehraniti? Stručnjak pojašnjava na čemu treba poraditi: "Dalmacija ima izuzetne uvjete"

U svjetlu mogućih problema s uvozom hrane zbog rata u Ukrajini, otvara se pitanje može li Hrvatska sama sebe prehraniti. O poljoprivrednim resursima u Dalmaciji za Dnevnik Nove TV govorio je Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture.

Rat u Ukrajini otvorio je brojna pitanja i u Hrvatskoj. Među njima i ono o uvozu hrane, ali i tome može li Hrvatska sama sebe prehraniti. O tome je s reporterkom Dnevnika Nove TV Sofijom Preljvukić razgovarao Goran Zdunić, zamjenik ravnatelja Instituta za jadranske kulture.

''Dalmacija ima izuzetne uvjete za proizvodnju hrane. Pogledajmo samo polja i ravne kotare kojih ima više od 30.000 metara kvadratnih, dobrih za sve kulture. Zatim šibensko polje, imotsko'', ističe i dodaje da se to, nažalost, ne iskorištava.

Pročitajte i ovo Nafta (Foto: AFP) Prijedlog su odbile Njemačka i Nizozemska Zemlje Europske unije podijeljene oko jedne od najvažnijih sankcija Rusiji: Odbačen potez koji bi Putina bacio na koljena

''Djelomično to iskorištavamo za određene kulture. Moramo se sjetiti kako je Dalmacija u prošlosti bila jaka u proizvodnji, primjerice, kukuruza. Sada sadimo druge kulture, voće, povrće'', kaže Zdunić. Ipak, to nije dovoljno. Kaže da se treba raditi na konkurentnosti, a komentirao je i probleme s kojima se dalmatinski poljoprivrednici susreću.

''Potrebna je stručna pomoć. Dobre su europske potpore, to su Vladine potpore i one su iz godine i godine bolje, ali moramo biti bolji u privlačenju takvih potpora. Mladi se moraju uključivati u tu proizvodnju kako bi više povlačili te potpore'', smatra.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene