Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ponaša se neodgovorno'

OPET U ELEMENTU Pogledajte kako je Maras 'oprao' predsjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov Gordan Maras komentirao je navode predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović o odnosu Dragana Lozančića i bivšeg premijera, Zorana Milanovića.

Navode predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je u srijedu bivšeg ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije, Dragana Lozančića nazvala 'špijunom Zorana Milanovića' sa koferencije o prijedlogu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, komentirao je Gordan Maras.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐA OKO ŠEFA VNS-a SVI IMAJU SVOJE KANDIDATE Nova svađa - Orešković predlaže Lovrića, Karamarko je protiv Slika nije dostupna O ravnatelju SOA-e SASTANAK NA PANTOVČAKU Predsjednica i premijer se sastali, dogovorili nisu ništa

'Gospođa predsjednica se ponaša neodgovorno. Od toga da je optužila gospodina Lozančića da je kršio zakon. Da bi na kraju premijer utvrdio da on nije kršio zakon i po najavama vidimo da ga čak želi zaposliti u svojem uredu, na taj je način poslao vrlo jasnu poruku predsjednici da gospodin Lozančić nije kršio zakon i da je zbog personalnih odnosa morao otići. Znači iz osobnih, subjektivnih želja HDZ-a i gospođe predsjednice. No premijer stoji iza njega jer smatra da je čovjek časno i odgovorno obavljao svoju dužnost.

S te strane mislim da je to neodgovorno od gospođe predsjednice i u budućnosti bi poručio svim hrvatskm građanima, onima koji imaju ambiciju postati predsjednikom ili predsjednicom Republike Hrvatske da paze s kim se druže. Da se ne druže s ljudima koji imaju ozbiljnih problema sa zakonom i pogotovo da im ti ne organiziraju rođendanske proslave. Ako ipak odluče družiti se sa takvim osobama i omogućiti im da im organiziraju rođendanske proslave, nek se ne iznenade kad ih se uhvati u mjerama obavještajne zajednice', poručio je Maras. 


 

SDP traži dobrovoljno članstvo u HGK

SDP je u četvrtak u saborsku proceduru uputio izmjene zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojima se predlaže da članstvo u Komori bude dobrovoljno.

"Pozicija u kojoj se HGK nalazi proteklih 15 godina je takva da je teret našim poduzetnicima i da nema koristi od nje", ustvrdio je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te ocijenio kako su, u posljednje dvije godine od uhićenja Nadana Vidoševića, u HGK propustili šansu da se sami rekonstruiraju jer nisu povećali ni vlastite prihode niti su smanjili značajno opterećenje gospodarstva.

Maras je rekao i kako je Komora, u zadnjih 15 godina, politički instrument pojedinih stranaka preko kojih se neki davno zaboravljeni političari u 90-ima ponovno vraćaju na društvenu scenu. "Jučer u organizaciji HDZ-a Ivić Pašalić postao je ponovno relevantna figura na društvenoj sceni kroz HGK.
HGK je postala i ostala politički instrument HDZ-a za određene afirmacije ljudi koji su zaboravljeni", dodao je.

Naglasio je i kako HGK neće biti ugrožena ako poduzetnici ne budu imali obvezu biti njeni članovi. "Komora ima više od tri stotine milijuna kuna vrijednosti imovine i naplaćuje određene javne ovlasti koje joj je zakonom država prepustila", podsjetio je Maras.

Ako bi, kazao je, nudila nove usluge kojima bi povećala vlastite prihode u ukupnim prihodima, HGK bi najnormalnije funkcionirala ukoliko bi se smanjio broj zaposlenih sa sadašnjih 500 na stotinjak.

"2014. su pali na 480, a sada su se popeli na 500 zaposlenih. I dok HGK ima 500 zaposlenih slovenska komora ima njih 50", dodao je.

Maras je podsjetio kako je dobrovoljno članstvo u Komori bio i zahtjev Mosta u pregovorima te je dodao kako stoga očekuje i njihovu podršku.

Damir Mateljan rekao je kako će, ako takav zakon prođe, hrvatskim poduzetnicima ostati 140 milijuna kuna. "Gubljenjem fiksnog načina financiranja HGK izlazi na tržište i morat će ponuditi poduzetnicima neke nove proizvode kako bi ih privukla. Također, gubljenjem fiksnog načina financiranja HGK-a će vjerojatno dovesti do toga da će politika i političari izići iz Komore i prepustiti ju poduzetnicima", rekao je Mateljan.

Na pitanje zašto nije takav zakon zaživio u vrijeme njegovog ministarskog mandata, Maras je odgovorio kako nije bilo suglasja koalicijskog partnera.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene