Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko obećanje

'Garantiram vam da ćemo ove godine izaći iz recesije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je danas sudjelovao na manifestaciji "Poslovni uzlet" u Jastrebarskom, rekao je novinarima da su se negativni trendovi usporili i da je „izlazak iz recesije pitanje trenutka“.

"Ja vam garantiram da ćemo ove godine izaći iz recesije, uvjeren sam da će se to desiti ove godine i da se ne radi o pretjeranom optimizmu, jer su egzaktni podaci koje dobivamo dokaz tome, sve temeljem pretpostavki koje smo stvorili u prve dvije godine mandata", izjavio je Maras.

Pročitajte i ovo Njemačka - 1 U recesiji Ova zemlja prolazi kroz najteže razdoblje u zadnjih 20 godina, ostavlja trag i na hrvatsko gospodarstvo: "Poznajem Hrvate koji ovdje žive i misle da će se vratiti" Automobil zastupnika Gordana Marasa Parkiranje na zelenoj površini Maras napao Tomaševića zbog parkirne kazne: "Bolje bi im bilo da slikaju smeće po ulici"

Na edukativnoj i gospodarsko-kulturnoj manifestacija „Poslovni uzlet“ , što je ime cjelogodišnjeg projekta gospodarskog glasila „Poslovni dnevnik“ koji se realizira uz financijsku pomoć Ministarstva poduzetništva i obrta, ministar Maras i ministar zaštite okoliša i prirode Mihail Zmajlović podržali su manifestaciju i obratili se poduzetnicima s optimističnim porukama za konkretne razvojne prilike i poticaje.

Maras projekt „Poslovni uzlet“ smatra uspješnim, jer se samo na prvi skup za Zagrebačku županiju, u Jastrebarskom, javilo 850 poduzetnika na razne radionice, stručna predavanja, te komercijalne i kulturno zabavne sadržaje.

Gordan Maras: Vjerujem premijeru!

Kazao je da su trendovi u malom i srednjem poduzetništvu i obrtu pozitivni, a investicije prošle godine trideset posto veće nego 2012. u tom segmentu gospodarstva koje zapošljava šezdeset posto svih zaposlenih.

"To je rezultat odrađenog poreznog rasterećenja, ali i činjenice da smo stali iza vas preuzimanjem više rizika za vaš uspjeh, jer je primjerice Hrvatska agencija za malo gospodarstvo izdala 500 jamstava, što je pet puta više nego npr. 2011. godine", rekao je Maras obraćajući se okupljenim poduzetnicima.

Najavio je dvije važne poticajne novosti - novi ciklus i podršku HABOR-a s novom Upravom i doprinos Poslovno-inovacijske agencije RH koja će dobre i inovativne poduzetničke ideje direktno vezati na Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i stvoriti projekte dodane vrijednosti.

Maras je očekuje da će se realizirati 800 milijuna eura, odnosno šest milijardi kuna, kredita po kamatnoj stopi od dva do tri posto te je pozvao sve poduzetnike koji imaju valoriziranu ideju, tržište i proizvod, te mogu zaposliti ljude, da se jave jer, kako je kazao: „Tko ima dobru ideju dobit će podršku, bez obira pozna li koga ili ne i je li nekome ranije stao na žulj ili ne“.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihail Zmajlović poseban je naglasak stavio na tzv. zeleno gospodarstvo. Uz tvrdnju da smo u posljednjih deset godina zakopali na odlagališta vrijednost od pet milijardi kuna, umjesto da se taj otpad kao vrijedna sirovina iskoristila, rekao je da je preduvjet uspješnom gospodarenju otpadom primarna selekcija, reciklaža, a rezultat su i nova radna mjesta.

"Ako mi u Hrvatskoj postignemo samo europski prosjek iskorištavanja otpada, što neće biti lako, postojećih šest tisuća radnih mjesta u gospodarenju otpadom će se u idućih deset godina udvostručiti", rekao je Zmajlović.

Govoreći o „niskougljičnom razvoju“, tj. projektu obnova obiteljskih kuća i višekatnih stambenih zgrada radi podizanja energetske učinkovitosti, rekao je da je poduzetnička šansa i u nastavku tog projekta, jer se lani obnovilo 2.800 kuća, a za ovu je godinu cilj tri tisuće kuća, za što je već osiguran novac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene