Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan pobjede u Kninu

Jandroković: Prije 23 godine dovršeno ono što je hrvatski narod oduvijek želio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je prije 23 godine podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, kada je simbolički označen kraj Domovinskog rata, dovršeno ono što je hrvatski narod oduvijek želio: uspostavu slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske.

"Sve o čemu je hrvatski narod godinama sanjao na kraju se ostvarilo. Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali nažalost nepovratno nestati - životi naših branitelja i naših ljudi, ali kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovisnkom ratu, svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna", rekao je Jandroković na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Slika nije dostupna POLICIJA NAJAVILA PRIJAVE Skandal na proslavi u Kninu: Skejina skupina opet provocirala - orilo se "Za dom spremni", u publici se dizale desnice

Dodao je da im na tome moramo uvijek biti zahvalni i stalno im davati poštovanje za ostvarivanje viših plemenitih ciljeva.

Jandroković je naglasio kako su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta.

"U Domovisnkom ratu stvorena je hrvatska vojska čijoj se snazi i danas divimo. Dokazala je svoje ratno iskustvo i borbeno umijeće i zato je danas jedna od najcjenjenijih vojska u svijetu", kazao je.

Predsjednik Sabora ocijenio je da smo u Domovisnkom ratu pobijedili zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti. "Pokazali smo vjeru, odlučnost, hrabrost, samosvijest, snagu i odgovornost. Disali smo kao jedno biće, bili složni povezujući hrvatstvo u domovini i svijetu", rekao je.

Naglasio je kako je domoljublje bilo presudno za naš pobjednički duh u Domovinskom ratu.

"Ljubav prema domovini očituje se u našem osjećaju pripadnosti zajednici u kojoj živimo, u tome da sve što svakodnevno radimo ne radimo samo zbog nas samih već i zbog drugih i hrvatskog društva u cjelini. Naša dužnost je da svakodnevni posao obavljamo ispravno, pošteno i lojalno dajući najbolje od sebe u onome što radimo. Time ćemo pokazati naše poštovanje prema svima koji su se žrtvovali za Hrvatsku", kazao je Jandroković.

Istaknuo je da danas slavimo jednu od najvažnijih pobjeda hrvatskog naroda u njegovoj povijesti, slavimo je u ozračju ponosnog domoljubnog zanosa koji nam je vratio ponovno nedavni uspjeh naših nogometaša.

"Oni su nam ponovno donijeli optimizam i zajedništvo i na tome im trebamo biti zahvalni. Ai i pokazali su vrijednosti koje smo svi zajedno prepoznali i koje nam trebaju biti primjer - talent, rad, međusobno povjerenje i prijateljstvo, vjeru, hrabrost i samopouzdanje - ali prije svega poniznost, vrlinu koju u svakodnevnom životu i ne cijenimo dovoljno", rekao je.

Ustvrdio je da je svaka priča o uspjehu pojedinca i društva u cjelini samo jedna - ona koja se temelji na tim vrijednostima.

"Vodeći se njima mijenjat ćemo pozitivno sebe, potaknuti promjene u svojoj okolini i u konačnici osigurati napredak čitavog društva. Time ćemo dokazati istinsko domoljublje, upravo onako kako smo ga pokazali nedavno u radosti zbog naših nogometaša ali i u tuzi zbog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, našeg Olivera", rekao je Jandroković.

Ako smo znali stvoriti i obraniti hrvatsku državu, dodao je, znat ćemo je danas i u budućnosti nastaviti graditi i razvijati. "To znači brinuti o kvaliteti života svakog hrvatskog čovjeka, skrbiti o našim braniteljima kroz primjenu novog zakona o braniteljima, čuvati našu sigurnost i naše institucije kroz jačanje koncepcije moderne domovinske sigurnosti, jačati međunarodna partnerstva, kao što smo činili ovih dana s našim prijateljima iz SAD-a i Izraela", kazao je.

Posebno je istaknjuo da trebamo čuvati povijesnu istinu i pokloniti se našim herojima kao što smo jučer učinili odajući priznanje generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene