Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za spas Gorskog kotara

GORANI PROSVJEDUJU 'Od čega da živimo?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Želimo da se shvati i prepozna da je Gorski kotar posebna mikro-regija u kojoj je vrlo teško živjeti', poručili su Gorani s prosvjeda.

Nezadovoljni zbog ukidanja zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa petstotinjak stanovnika Gorskog kotara u srijedu je održalo mirni prosvjed na Markovu trgu, a potpredsjednici Hrvatskog sabora Dragici Zgrebec uručili su peticiju 'Za spas Gorskog kotara' koju je potpisalo 11.000 Gorana.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Transparenti prosvjednika - 10 "Dosta je!" VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte transparente prosvjednika na Markovu trgu

'Razmotrite inicijativu vezanu za promjene koje će se dogoditi Goranima i Gorskom kotaru s promjenama zakona o brdsko-planinskim područjima i regionalnom razvoju, jer to znači da Gorski kotar gubi 27 milijuna kuna nenamjenskih sredstava na godišnjoj razini', apelirao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Time se, ustvrdio je, dovodi u pitanje osnovno financiranje javnih potreba u kulturi, socijali i sportu, a bit će upitni i asistenti u nastavi te oni koji se brinu o djeci u produženom boravku.

'Želimo da se shvati i prepozna da je Gorski kotar posebna mikro-regija u kojoj je vrlo teško živjeti, a nitko nije u kreiranju promjena uvažio našu nadmorsku visinu te vodio računa koliko je teško organizirati život na velikom prostoru Gorskog kotara, kao ni specifične mikroklimatske uvjete', rekao je Knežević.

Nakon sastanka Gorani podijeljeni u vezi s prosvjedom na Markovom trgu

Od čega da živimo, pitali su se Gorani ispred zgrade Hrvatskog sabora. Naš temeljni resurs su šume i vode, gdje državno poduzeće ostvaruje stotine milijuna kuna gospodareći tim resursom, a Gorani od toga nemaju ništa, poručeno je potpredsjednici Zgrebec.

Ona im je pak obećala da će zastupnici prepoznati koliko su i u kojem kraju otežane mogućnosti razvoja života. 'Mi ćemo kroz raspravu o zakonu o reginalnom razvoju, zakonu o brdsko planinskim područjima i zakonu o područjima posebne državne skrbi razmotriti inicijativu i maksimalno Goranima izaći u susret, u skladu s propisima Europske unije', kazala je Zgrebec.

Zbog ukidanja zakonskih pogodnosti za brdsko-planinska područja nekoliko je saborskih klubova u srijedu zatražilo stanku usred plenarne rasprave o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene