Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelomično zadovoljstvo

Nakon sastanka Gorani podijeljeni u vezi s prosvjedom na Markovom trgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SDP-u nesloga oko novog Zakona o regionalnom razvitku. Načelnici općina ljutiti su zbog statusa koji Gorski Kotar dobiva tim zakonom jer im iz proračuna odnosi novac. Traže za sebe poseban status.

Nakon današnjeg sastanka u Ravnoj Gori s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, županom Zlatkom Komadinom te s desetak saborskih zastupnika iz 7. i 8. izborne jedinice, gradonačelnici i načelnici devet goranskih općina i gradova djelomično su bili zadovoljnji raspravom o prijedlogu zakona o regionalnom razvoju, a nisu bili jedinstveni u vezi s mogućim prosvjedom na Markovu trgu.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja"

Predstavnici lokalnih jedinica nisu zadovoljni najavljenim zakonom jer smatraju da će gubitkom statusa brdsko-planinskog područja izgubiti znatan dio državnih potpora. Po prijedlogu, status potpomognutog područja određuje se isključivo na temelju indeksa razvijenosti, a sve lokalne jedinice u Gorskom kotaru pripadaju u područja čija je razvijenost veća od 75 posto državnog prosjeka, granice indeksa razvijenosti. Kako navode čelnici lokalnih jednica, njihovi bi proračuni na godinu izgubili oko 25 milijuna kuna i ne bi se više mogle podmirivati sve javne potrebe, a još bi toliko izravno izgubili i građani.

'Dogodit će nam se efekt Indijanaca, ali se nadamo da će nam dati rezervat'

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić (Nezavisna lista) izjavio je nakon sastanka kako nije zadovoljan te je pozvao zastupnike da ne podupru predloženi zakon, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević (NL) rekao je kako predstavnici Vlade, nažalost, nisu odustali od prijedloga zakona. Građani Delnica traže da se sljedeći tjedan prosvjeduje na Markovu trgu i podupiru inicijativu da pozicija Gorskog kotara bude kakva je bila, rekao je i dodao kako ne dvoji da je Vlada prepoznala krajeve koji su i prije trebali biti u potpomognutim područjima, ali nije prihvatljivo da se ne uvažavaju specifičnosti Gorskog kotara.

Gradonačelnik Čabra i voditelj kordinacije devet goranskih načelnika i gradonačelnika Kristijan Rajšel (SDP) rekao je kako današnjim sastankom "jest i nije razočaran". Rješenje koje nudi ministar Grčić nije prihvatljivo, ali je prihvatljiv prijedlog da se nastavi razgovar, ocijenio je.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić (HNS) protivi se tome da se zakonske izmjene uskoro prihvate jer se aktivnosti, kao i investicije, planiraju i dvije godine unaprijed.

Saborski zastupnik Željko Jovanović smatra da su takvi sastanci dobri te da se problemi ne rješavaju na ulici i na Markovu trgu. Istaknuo je da je Vlada donijela mnoga rješenja za Gorski kotar te da čelnici lokalnih jedinica ne bi smjeli dezinformirati građane i poticati ih na prosvjede. Dodao je da se u simulaciji proračuna vidi da se gubitak goranskih proračuna svodi na oko šest posto, a na pitanje novinara odgovorio je da će, dok je član SDP-a, podupirati zakonske prijedloge Vlade.

Ministar Grčić rekao je kako mu je žao što se današnja rasprava usmjerila prema političkoj raspravi, a ne prema rješavanju konkretnih problema građana.

'Broj općina i gradova neće se smanjivati'

Ključna je poruka – novim sustavom čak 100 lokalnih jedinica ušlo je u sustav državnih potpora, a prije je bilo velikih nepravda, rekao je, navodeći da su se neke jedinice tijekom vremena razvile i premašile indeks razvijenosti, ali to ne znači da će izgubiti baš sva prava. Istaknuo je da će se u sljedećim godinama kompenzirati do 65 posto svih dodatnih potpora iz države koje su uživale goranske jedinice te je zamolio načelnike da o tome obavijeste građane. "U tom razdoblju ostaje i Zakon o brdsko-planinskim specifičnim područjima, a o mjerama koje će se ubuduće primjenjivati na ovom prostoru ćemo zajednički odlučivati", rekao je, dodajući da slijedi definiranje posebnih mjera za Gorski kotar i osnutak posebnog fonda za kapitalna ulaganja, što, rekao je, funkcionira na otocima.

Na novinarsku tvrdnju kako je stvarnost drugačija od onoga što govori indeks razvijenosti, Grčić je rekao da je to stvar subjektivnog dojma te je ponovio da se mora izgraditi sustav te da se, ako se napravi iznimka, iznimke moraju činiti i drugdje.

Saborski zastupnik Nenad Pleše (laburisti) iz Delnica najavio je da predloženi zakon u Saboru neće poduprijeti. Rekao je da se na njegovu području ne mogu pronaći u predloženim rješenjima i kako nije jasno što će ona značiti za lokalne jedinice. "Indeks razvijenosti na otocima veći je od državnog prosjeka, a oni zadržavaju beneficije iz Zakona o otocima te nije jasno zašto ih ne bi imala i brdsko-planinska područja", rekao je.

Župan Zlatko Komadina (SDP) rekao je da sastankom nije zadovoljan u cijelosti, ali pomacima jest.

"Nemam razloga ne vjerovati svojoj Vladi", istaknuo je i dodao kako "nije došlo do točke da se mora opredjeljivati kao stranački čovjek u odnosu na funkciju župana". Novim zakonom najviše će izgubiti samouprava u Primorsko-goranskoj županiji, koja je u brdsko-planinskom području imala 14 lokalnih jednica, od toga devet u Gorskom kotaru, rekao je Komadina te zaključio kako zato smatra da je jedna iznimka koja potvrđuje pravilo - Gorski kotar, trebala biti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene