Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izvijestio je u srijedu kako je u saborsku proceduru poslao dva zakonska prijedloga – za definiranje i ugovaranje fiksnih kamatnih marži te za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata, za što su prikupili 78 zastupničkih potpisa.


Goran Aleksić na konferenciji za novinare kazao je kako samo klubovi HDZ-a i HNS-a nisu dali svoje potpise na prijedloge koji bi trebali pomoći 200 tisuća direktno ugroženih obitelji.

Vezani članci Slika nije dostupna Imate kredit u 'švicarcima'? Na primjeru doznajte koliko će vam rata biti umanjena! Slika nije dostupna Presuda banci u Srbiji najava istog scenarija za slučaj 'franak' u Hrvatskoj?

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se trebala utvrditi metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima, i to bez obzira na valutu kredita u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene na nepošten način, pojasnio je.

Zakonskim izmjenama koje se odnose na zaštitu potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa, i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita, da na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak mogu zahtijevati vansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

Jelena Benjak iz Udruge Franak poručila je kako očekuje da se zakoni odmah nakon ljetne saborske stanke uvrste u dnevni red.

"Nakon ljetne stanke očekujemo da predsjednik Sabora uvrsti naše zakone u dnevni red kako bi se ujesen razmotrili i do kraja godine i donijeli", rekla je Benjak.

Mostovac Nikola Grmoja podsjetio je da je Most i kao dio vladajuće većine podržavao te zakonske prijedloge i o njima razgovarao s ministrom financija. "Prekidamo s bankarskim manipulacijama s kamatnim stopama", poručio je Grmoja dodajući kako nema ništa od kritike vladajućih te treba nuditi kvalitetna rješenja.

HSS-ovci su poručili da su prvi puta doneseni zakoni koji idu u korist građana, a ne krupnog kapitala, dok IDS poručuje da podržava konstruktivne prijedloge jer žele dovesti u red banke koje su iskorištavale građane.

Goranu Beusu Richemberghu iz stranke Glas znakovito je odbijanje vladajućih zastupnika da se pridruže. "Ili čekaju što će gazda reći ili su u startu zauzeli negativan stav o toj temi, što nije pametna politika", rekao je.

"Banke duguju građanima od 5 do 10 milijardi kuna preplaćenih kamata. Donesu li se zakoni, kamatne će se stope smanjiti za jedan do tri postotna boda, a anuiteti za 5 do 20 posto ubuduće, čime će se zaustaviti nezakonito poslovanje banaka koje traje 15 godina", poručio je Aleksić. (Hina)