Obavijesti Pretražite Navigacija
Nude suradnju

Slučaj "švicarac": "Možemo pomoći Vladi da izađe na kraj s nepoštenim bankama"

Goran Aleksić, u sredini (Foto: Pixell)
Goran Aleksić, u sredini (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) izvijestio je u petak kako je Vladi, odnosno premijeru, ponudio suradnju u arbitraži koju su u Washingtonu pokrenule banke zbog slučaja švicarski franak.

Ponudio sam suradnju, kao i udruga Franak, koja ima potrebne stručnjake, dobro razumijemo problematiku i možemo pomoći Vladi da lakše izlazi na kraj s "nepoštenim bankama" koje su pokrenule arbitražu u Washingtonu umjesto da se sudski procesi vode ovdje u Hrvatskoj, rekao je Aleksić u Hrvatskom saboru.

Ustvrdio je kako je očito da banke nemaju povjerenja u hrvatsko sudstvo i pravo EU-a, pa su pokrenule arbitražu u Washingtonu, što smatra nedopustivim.

Ta se arbitraža, kaže, ne smije prihvatiti, Vlada je uputila prethodno pitanje na koje se mora odgovoriti u samom arbitražnom centru, a to je je li uopće takva arbitraža dopuštena. Aleksić se nada da se arbitraža neće pokrenuti, nego će banke ako hoće ostvariti svoja prava, pokrenuti sudske procese u Hrvatskoj gdje im je i mjesto.

Izvijestio je i da je od društva Plinarco zatražio dostavu ugovora o kreditu o kojem je prošle godine javno govorimo ministar Goran Marić.

U tome ugovoru o kreditu navodno je ugovorena izlazna naknada za prijevremenu otplatu kredita od 240 milijuna kuna, rekao je zastupnik, podsjećajući da su izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita nezakonite i nepoštene.

Mi ćemo taj ugovor analizirati i u skladu s analizom ćemo postupati dalje. Građani imaju pravo vidjeti što u tom ugovoru piše, naglašava Aleksić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene