Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Okupljene nevladine udruge

GOOD Inicijativa: Za Građanski odgoj od jeseni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
GOOD inicijativa smatra obavezom da novi ministar pogleda na brojne ljudske i novčane resurse uložene u ovaj program.

Nevladine udruge okupljene u GOOD inicijativu za uvođenje Građanskog odgoja pozivale su hrvatsku Vladu da ne odustane od jesenskog uvođenja toga predmeta u škole, podsjetivši kako je u eksperimantalni program Građanskog odgoja uloženo oko pola milijuna eura.

Pročitajte i ovo Mislav Bago ugostitelji traže još Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Slika nije dostupna Traže realan plan GOOD inicijativa o Građanskom odgoju: ''Učenici i radnici zaslužuju bolje od nedovoljno pripremljenog programa; stihijski i na brzinu''

Ministar Vedran Mornar ne razmišlja o ukidanju građanskog i zdravstvenog odgoja

Vladu su također pozvale da, sukladno planu "Planu 21" i Koalicijskom sporazumu, osigura uvođenje i provedbu sadržaja i metoda 'usmjerenih na razvijanje građanske kompetencije učenika', istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare GOOD inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje Građanskog odgoja.

Govoreći u ime ove inicijative Emina Bužinkić rekla je da su posljednjih dana suočeni s proturječnim informacijama u javnom prostoru o građanskom odgoju i obrazovanju novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara te da ministar ima dileme oko uvođenja tog predmeta.

Dodala je kako uvođenje građanskog odgoja smatra odgovornošću ove Vlade, ustvrdivši da sadašnji obrazovni sustav ne priprema mlade ljude za "izazove modernog života".

Odustajanje od ovog projekta je porazno, i ovu Vladu stavlja vrlo nisko na ljestvici političke zrelosti, ocijenila je.

Emina Bužinkić je istaknula da je u pripremu ovog programa uloženo mnogo novca i truda na temelju javne rasprave. GOOD inicijativa smatra obavezom da novi ministar pogleda na brojne ljudske i novčane resurse uložene u ovaj program.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić: Nema nikakvih promjena u zdravstvenom odgoju

Dodala je kako je samo u eksperimantalni program Građanskog odgoja uloženo oko pola milijuna eura, naglasivši da ako se odustane od toga, 'praktički smo bacili taj novac'.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj smatra da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih država koja u svoj obrazovni sustav nije implementirala građanski odgoj i obrazovanje.

Prema njegovim riječima mladi se ne rađaju kao toleratni ili netolerantni, već oni to postaju. Stoga smatra kako je velika važnost uvođenja ovog predmeta.

Sve dosadašnje Vlade odbacivale su uvođenje Građanskog odgoja rekao je prof. Šajal, naglasivši da je u "Planu 21" ove Vlade predviđeno uvođenje Građanskog odgoja u škole.

Šalaj je procijenio, temeljem izjava ministra Molnara u medijima, da će odluka novog ministra najvjerojatnije biti kako u novoj školskoj godini Građanski odgoj neće biti uveden kao zasebni predmet, nego kao međupredmetni sadržaj.

I profesor povijesti i psihologije Miljenko Hajdarović koji je, kako je naveo, proveo više od stotinu sati u pripremama i usavršavanju za uvođenje građanskog odgoja u škole, govorio je o vrijednostima Građanskog odgoja.

Ustvrdio je kako je potrebno odgajati odgovorne i aktivne mlade ljude koji će biti spremni mijenjati loše stvari oko sebe, a uvođenje Građanskog odgoja podržala je i učenica Eta Krpanec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene