Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"67 je previše"

Gong traži da Vlada objavi troškove svoje kampanje protiv sindikata: "Plaše građane i netransparentno troše novac"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na to da se zadnjim televizijskim spotom o mirovinskoj reformi izravno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative "67 je previše", Gong je u četvrtak pozvao Vladu da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje.

Građanke i građane Vlada plaši procjenama da će zahtjevi sindikalne inicijative "67 je previše" stajati državni proračun 45 milijardi kuna trošeći netransparentno javni novac za televizijske reklame u svojoj protureferendumskoj kampanji, ustvrdio je Gong u priopćenju.

Pročitajte i ovo Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program" Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

Pri tome je Vlada sindikatima, odnosno svim inicijatorima referenduma, postrožila pravila za transparentnost, što Gong pozdravlja, no problematično je što su sebi ostavili prostor da od javnosti sakriju troškove protukampanje. Vlada se time stavila u privilegirani položaj u odnosu na referendumske inicijative.

Gong je već upozorio da je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Time su postrožena pravila za referendumske inicijative a da nije u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protureferendumskih inicijativa.

Pitanje financiranja referenduma trebalo se rješavati u istom paketu s donošenjem novog Zakona o referendumu, no umjesto toga ministar uprave Lovro Kuščević osnovao je radnu skupinu za novi zakon koja se uopće nije sastala te se oteže dovoljno dugo, čime se Vladi omogućuje da novcem poreznih obveznika netransparentno proziva sindikate, ističe Gong.

Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno.

Zato Gong poziva Vladu na transparentnost, a Državno izborno povjerenstvo da podrži Gongov zahtjev te uputi Vladu, kao i sindikate, na prijavu troškova. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene