Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed aktivista

GONG: Problem tajnosti podataka sustavno se odbija riješiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti GONG-a prosvjedovali su ispred Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dvadesetak aktivista GONG-a prosvjedovalo je danas, na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, ispred Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog, kako su istaknuli, zabrinjavajućeg i sustavnog odbijanja rješavanja problema tajnosti podataka te načina rada na izmjeni Zakona o tajnosti podataka.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Aktivisti su prosvjedovali s plakatom - tablom na kojoj je bio grb Republike Hrvatske i na kojoj je pisalo 'Republika Hrvatska - Ured za paljenje mraka' te crnim transparentom na kojemu je 'službenim pečatom' i bijelim slovima otisnut natpis 'Tajno'.

Upozorili su na nedostatni nadzor nad klasificiranjem podataka i zabrinjavajuću činjenicu da u radnu skupinu za izmjenu Zakona o tajnosti podataka nije uključena povjerenica za informiranje Anamarija Musa koja je, istaknuli su, 'jedina institucija nadležna za zaštitu ustavnog prava građana na pristup informacijama' i zatražili da se ona što prije uključi u proces izrade novoga Zakona o tajnosti podataka kako bi se zaštitilo ustavno pravo na pristup informacijama.

Milanović: Iskreno, ima Hrvatska ozbiljnijih problema, ja sam za radikalnija rješenja

GONG-ova Natalija Mirković novinarima je izjavila da su se okupili jer su u tijeku izmjene Zakona o tajnosti podataka koje, rekla je, zapravo treba uskladiti sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.

'Postoji nedostatak nadzora nad tajnosti podataka. U radnu skupinu koja radi na izmjenama Zakona o tajnosti podataka uključen je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i oni zapravo rade na izmjenama', izjavila je Mirković . Napomenula je da se već više od dvije godine govori o usklađivanju, odnosno o izmjenama Zakona o tajnosti podataka rekavši kako je 'ispalo zapravo da je Zakon o tajnosti podataka 'neželjeno dijete' jer je za njegovu izmjenu trebalo najprije biti nadležno Ministarstvo uprave, pa Ministarstvo pravosuđa, da bi na kraju završilo u MUP-u'.

Otkrivene bojne zlouporabe

Napomenula je da je GONG prije par godina radio istraživanje o primjeni Zakona o tajnosti podataka u kojemu su otkrivene brojne zlouporabe pa je GONG, podsjetila je, u posljednje zadnjih dvije godine slao preporuke na relevantne adrese, organizirao okrugle stolove i rasprave, ali bez odgovora tako da je prosvjed sada jedina opcija.

Njezin komentar na novinarsku primjedbu da povjerenica za informiranje radi u teškim uvjetima, bio je kako to pokazuje da se zapravo radi o nedostatku političke volje za pravom transparentnošću, već postoji samo deklarativna volja.

GONG: Novi zakon o sukobu interesa treba zahvatiti sva javna tijela

Prosvjednik Duje Prkut (GONG) rekao je pak kako 'imamo sektor tajnih službi nad kojima ne postoji nadzor'. Istaknuo je da smo s 'netransparentnim i neparticipativnim procesom izrade Zakona prepustili zapravo tajnim službama da vode brigu o transparentnosti, a oni su možda zadnje državno tijelo koje bi o tome trebalo voditi brigu'.

Upitan koji su rizici za građane, odgovorio je da su "rizici za građane iznimno veliki".

'Mi smo u prošlosti vidjeli sve alate koje je politička elita imala za skrivanje osobito škakljivih informacija od javnosti', rekao je i dodao da će se, "ako dobijemo loš Zakon o tajnosti podataka to ponovno dogoditi i ponovno ćemo imati zlouporabe".

'Treba nam Zakon koji će zaštititi ustavno pravo, a ne koji će otvoriti 'Pandorinu kutiju' i novu zloupotrebu klasificiranja podataka što želimo spriječiti', zaključio je Prkut.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene