Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INICIJATIVA GONG-A

Pokrenuta kampanja za objavu putnih troškova hrvatskih ministara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku i nestranačka udruga građana GONG pokrenuli su kampanju kojom žele saznati troškove službenih putovanja ministara i ministrica u posljednja tri mandata Vlade, ali i potaknuti aktualnu i buduće Vlade da te podatke proaktivno objavljuju.

"Iako građani imaju pravo znati kako se troši novac iz državnog proračuna, troškovi službenih putovanja hrvatskih ministara i ministrica nisu poznati i ne objavljuju se proaktivno", upozoravaju te dvije organizacije.

Pročitajte i ovo Dino Goleš i Oriana Ivković Novokmet - 2 Za Dnevnik Nove TV Izvršna direktorica Gonga: ''Ako Milanović želi biti drugačiji, onda nema mjesta za hodanje po rubu Ustava'' Gong (Foto: Informer) lažni profili "HDZ se služi Vučićevim metodama": Gong upozorava na manipulaciju i varanje građana

Građane stoga pozivaju da se uključe u kampanju slanjem zahtjeva za pristup informacijama o putnim troškovima barem jednog ministra/ministrice putem http://putni-troskovi.codeforcroatia.org kako bi se saznali ti troškovi u posljednja tri mandata Vlade te kako bi se potaknule aktualna i sve buduće Vlade da to proaktivno objavljuju.

Napominju i kako još čekaju pune i potpune informacije o dnevnom redu i troškovima putovanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Sjedinjene Američke Države početkom ove godine.

GONG i Programiraj za Hrvatsku podsjećaju da putni troškovi povjerenika Europske komisije također nisu bili transparentni dok ih građani EU nisu zajednički zatražili pa su, zahvaljujući inicijativi organizacije Access Info i zahtjevima stotina građana, te informacije ovog ljeta objavljene.

Među primjere dobre prakse, koji objavljuju podatke o službenim putovanjima, navode one irskih ministara, kabineta britanske Vlade i cijele Vlade Novog Zelanda koja objavljuje i troškove po službenoj kreditnoj kartici, pa čak i 'skenove' računa. Premijer Indije također objavljuje svoje troškove posjeta, dok se u Gruziji troškovi putovanja visokih dužnosnika smatraju javnom informacijom.

Programiraj za Hrvatsku i GONG pokrenuli su 2015. projekt "Imamo pravo znati" kako bi omogućili građanima lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta te doprinijeli transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti prema građanima.

Programiraj za Hrvatsku ekspertna je skupina Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike u cilju promicanja otvorenih tehnologija u službi građana te povećanja transparentnosti javne uprave u svrhu poboljšanja civilnog društva.

GONG je organizacija civilnog društva usmjerena unapređenju demokratske političke kulture i institucija te poticanju aktivnog i odgovornog sudjelovanja građana u političkim procesima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene