Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Birači koji će na dan izbora biti u Hrvatskoj ali izvan svog prebivališta, birači koji će se nalaziti u inozemstvu i oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u inozemstvu, još ovaj tjedan mogu podnijeti zahtjev nadležnim tijelima kako bi ostvarili biračko pravo, izvijestili su danas iz GONG-a.


Upute o proceduri za takve birače nalaze se na internetskim
stranicama GONG-a www.gong.hr.

Vezani članci Slika nije dostupna Brisati s popisa birača sve neprijavljene osobe Slika nije dostupna GONG pozvao birače da provjere svoje podatke u popisima birača

Iz te udruge podsjećaju kako je važno da birači sve radnje svoje prethodne registracije u inozemstvu i privremenog upisa izvan mjesta boravišta u Hrvatskoj obave najkasnije do 10. studenoga, odnosno dva tjedan prije izbora.

Do tada svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u popis birača i tražiti njegovu dopunu.

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj mogu provjeriti jesu li na popisu birača na stranici www.uprava.hr, a birači bez prebivališta u Hrvatskoj na stranici https://e-uprava.apis-it.hr.

GONG je provjerama privremenog upisa u popis birača unutar Hrvatske utvrdio da neki uredi nisu upozoravali birače na krajnji rok za dovršenje procedure, poput ureda u Kninu. Uredi u Belom Manastiru i Pakracu dali su, pak, krive podatke o roku za privremeni upis, dok su uredi u Delnicama, Vukovaru i Daruvaru zahtijevali od birača da osobno dođu po potvrdu, iako bi je ured na zahtijev građana trebao dostaviti
poštom.

Istraživanje o provođenju prethodne registracije birača u inozemstvu, kojim je obuhvaćeno devet diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP), pokazalo je da su se birači mogli registrirati telefonom, e-poštom ili faksom, osim u DKP u Beogradu, gdje su od pet birača četiri trebala doći osobno, dok se u Novom Travniku nitko nije javljao na telefon.

Pregledom internetskih stranica DKP-a, koji su dužni informirati birače o mogućnosti prethodne registracije, utvrđeno je da je DKP u Den Haagu najranije objavio te informacije (21. svibnja), a zadnji je to učinio DKP u Beogradu (23. listopada).

Prema saznanjima GONG-a, upućenost službenika bila je
zadovoljavajuća, osim u Beogradu i Washingtonu.

GONG je uočio da je na jednom osposobljavanju službenika u Muenchenu bila predstavnica HDZ-a, dok ostali predstavnici stranaka nisu bili pozvani. To su ocijenili neetičnim.

Popisi birača prvi su put postali javni, a iz GONG-a upozoravaju da to služi samo za provjeru popisa birača te da pritom treba voditi računa o tajnosti podataka. Podatke se ne bi smjelo korisiti u svrhu izbornog marketinga.

GONG je izvijestio da su dobili dosta primjedbi građana jer im je na ispisu iz popisa birača navedena nepoznata nacionalnost ili je pak na njihovoj adresi prijavljena nepoznata osoba.

Većina građana zanima se u GONG-u za popise birača i prethodnu registraciju, no ta udruga nije mogla pomoći građanima u bolnicama i staračkim domovima jer za njih nisu osigurana biračka mjesta. Oni trebaju proći svu proceduru registracije ili trebaju otići glasovati po mjestu stanovanja.