Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora vladajući su propustili priliku za ponovno otvaranje teme financiranja Katoličke Crkve, upozorila je u ponedjeljak udruga Gong i zatražila da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, kao što to zakon obvezuje druge neprofitne organizacije.


"Ne postoje precizni podaci o financiranju Crkve iz proračunskih sredstava. Po podacima Vlade, radi se o oko 600 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna, dok podaci s lokalne razine vlasti nisu pregledni. Kad se tome pribroje prihodi koje Crkva ostvaruje od vjernika i dotacije koje dobija iz inozemstva, iznos njezinih prihoda, koje nigdje ne prikazuju, mnogo je veći", naglašava Gong u priopćenju.

Vezani članci Donald Trump (Foto: Twitter) Ovo nije isti čovjek: Donald Trump stigao na misu s potpuno drugačijom frizurom, na koga vas podsjeća? Predstavnici GONG-a pred Saborom održali konferenciju za medije (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Gong: "Danas imamo oligarhiju koja vlada pomoću političke trgovine, a izbjegava odgovornost prema građanima"

Gong je od vladajućih zatražio da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, koja ima pravo znati kako se Crkva financira i na što se taj novac troši.

"Katolička Crkva u Hrvatskoj financira se netransparentno. Odbijanjem inicijative za reviziju Vatikanskih ugovora vladajući su propustili priliku za ponovno otvaranje teme financiranja Crkve", ocijenili su.

U registru pri Ministarstvu financija su godišnja financijska izvješća i bilance neprofitnih organizacija, kao što je Gong. S druge strane, vjerske zajednice ne moraju izrađivati godišnje financijske planove ni voditi poslovne knjige i čuvati ih po zakonom propisanim pravilima, niti podliježu revizijskim uvidima.

"Sve su to obveze neprofitnih organizacija kakve bi trebala vrijediti i za Katoličku Crkvu te za sve druge vjerske zajednice koje djeluju na području Hrvatske", poručuje Gong.

Da u Crkvi ima onih koji podupiru transparentnost, potkrijepili su primjerom dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji samoinicijativno objavljuje financijska izvješća za svoju biskupiju. (Hina)