Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaganje od milijardu eura

Golf tereni: Atrakcija ili apartmanizacija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku se zažarila rasprava oko golfa na Srđu. Investitor obećava potrošiti nevjerojatnih milijardu eura. Ipak, sve glasniji su Dubrovčani koji smatraju da je projekt 'Golf na Srđu' zapravo paravan za apartmanizaciju.

Maketa i planovi budućeg golf igrališta zainteresirali su Dubrovčane. Javna rasprava i donošenje urbanističkog plana investitore dijeli od prvih radova. 'Odmah kada se donese urbanistički plan, počinjemo graditi', rekao je Eran Shraga, direktor 'Razvoj-golfa'. Jedan od najvećih zagovaratelja golfa je i dubrovački gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

'Golf donosi sezonu dužu od 11 mjeseci, biti će izgrađeno na području koje je sada neatraktivno, koje je u privatnom vlasništvu, koje je sada šikara i kamen', rekao je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik. Na više od 300 hektara bi u skoroj budućnosti trebao niknuti kompleks golf igrališta te popratni sadržaj, uključujući hotele i vile. Ipak, nakon obznanjene brojke od gotovo tri tisuće dopuštenih kreveta, sve su glasniji Dubrovčani koji smatraju da se iza projekta golfa Srđu sprema apartmanizacija.

'Ako se zaklinjemo svi da smo protiv apartmanizacije Hrvatske, protiv apartmanizacije obale, onda je jasno da ovakav projekt na Srđu nema što tražiti', rekao je Đuro Capor, iz 'Inicijative za spas Dubrovnika'. 'Troši se posljednji prostor Dubrovnika koji se može urbanizirati', rekla je Branka Franičević, iz 'Udruge Grad'. 'Mi ne možemo graditi golf bez kuća, niti kuće bez golfa', kaže Shraga.

Mišljenje je dala i struka. Podržavaju projekt i investitore, ali kažu treba urediti i okolni prostor, posebice prometnu infrastrukturu. 'Za tako važnog i velikog investitora kao što je Golf Dubrovnik ne može se ostaviti nedefinirani, zapušteni i degradirani prostor oko vrhunski uređenih prostora za golf i ekskluzivnih vila s defektnom prometnom vezom s okolnim područjem', rekla je Marija Kojaković, iz Društva arhitekata Dubrovnika.

Javna rasprava na ovu temu održat će se za desetak dana, nakon čega će se rješavati pitanje urbanističkog plana. Prvi bageri na Srđ bi mogli stići do konca ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene