Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubrovnik:

Referendum o Srđu NIJE uspio, investitori slavili čitavu noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku je održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali jesu li za gradnju igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ. Referendum nije uspio jer na njega nije izašlo potrebnih više od 50 posto birača.

Prema prvim neslužbenim rezultatima Izbornog povjerenstva za referendum, na birališta je izašlo 31,51 posto dubrovačkih birača, odnosno njih 11,977, od ukupno 37.952 onih koji su na to imali pravo. Čak 10,051 birač je bio protiv gradnje igrališta za golf zajedno s vilama, hotelima i apartmanima, što je negdje oko 80 posto. Tek 1,846 birača koji su se odazvali na referendum bilo je za.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Referendum nije uspio zbog premale izlasnosti

No, kako ukupna izlaznost nije bila viša od 50 posto, ti rezultati su nevažeći, odnosno referendum je doživio neuspjeh. Sada slijedi rok za žalbe, koji traje idućih 48 sati, nakon čega rezultati postaju službeni. Nakon toga trebala bi se nastaviti procedura donošenja urbanističkog plana, što je zadnji potreban dokument nakon kojeg može krenuti realizacija projekta.

Dubrovačni su se na referendumsko pitanje, koje glasi "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?", izjašnjavali zaokruživanjem odgovora "za" ili "protiv".

>> 'Srđ je naš' Dubrovčanima: 'Sutra glasujte po svojoj savjesti'

Prema podacima Povjerenstva za provedbu referenduma, glasovalo se na 59 glasačkih mjesta na kojima su radila 354 nezaposlena Dubrovčanina. Referendum je prošao mirno i bez incidenata.

Projekt izazvao brojne polemike

Izgradnja golf parka na Srđu proteklih godina izazvala je dosta polemike u gradu Dubrovniku, a Građanska inicijativa Srđ je naš, koja se protivi izgradnji golf parka na Srđu, od 1. do 15. veljače organizirala je prikupljanje potpisa za referendum.

Sakupljeno je 9.085 potpisa birača koje je Ministarstvo uprave ocijenilo pravovaljanim, te donijelo odluku o održavanju lokalnog referenduma. Dubrovačko Gradsko vijeće je početkom travnja odlučilo je da se referendum održi 28. travnja te je Grad Dubrovnik osigurao 300 tisuća kuna za njegovu provedbu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene