Hrvatska se suočava s još jednom arbitražom. Investitor Golf kompleksa na Srđu Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu podnio je zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske. Kažu kako im se deset godina onemogućava realizacija projekta. Iz grada Dubrovnika poručuju kako investitor vrši pritisak na državna tijela.


Srđ je opet vruća tema u gradu. Vijest o tužbi i spominjanje stotina milijuna eura odštete neke je građane naljutilo.

Vezani članci Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica Glavna državna odvjetnica o arbitražama i Agrokoru: "Najveći broj smo dobili, jedan dio riješili nagodbom i jednu arbitražu formalno izgubili" Slika nije dostupna 'Srđ je naš' optužio Lorencina za manipulaciju u vezi s projektom golfa za Srđu

A hrvatsko pravosuđe za sada je reklo svoje – u rujnu prošle godine zbog nepravilnosti je srušena Studija utjecaja na okoliš, pa nekoliko mjeseci kasnije i lokacijska dozvola. Sve to stopiralo je investitora.

Glavni borci za transparentnost na Srđu poručuju kako ovime investitor pokušava ucijeniti Republiku Hrvatsku.

"Ja se nadam da se neće podleći pristiscima, mada kada se krene u arbitražni postupak, mi mislimo da se niti jedan dokument vezan uz projekt gore na Srđu ne smije izdavati", kaže Nikša Selmani.

MOST, čiji je ministar Dobrović srušio spomenutu studiju o utjecaju na okoliš, ide i korak dalje.

"Bojim se da možda ovo nije nekakav i potajni dogovor Vlade i Investitora da im se pod opravdanjem tih nekakvih milijunskih odšteta izdaju dozvole za ovaj projekt", kaže saborski zastupnik Nikola Grmoja.

A HDZ-ova gradska vlast bliska je mišljenju MOST-a kako se radi o pritisku i ucjenama.

"Investitor je, koliko je meni poznato, predao novu dokumentaciju, sada čeka mišljenje ministarstva. I kako drukčije protumačiti i ovo nego da očekuju da se njihovo mišljenje riješi pozitivno", kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

A upravo takav pozitivan scenarij za investitore već sada najavljuje ministar turizma.

"Bilo je tu određenih problema koji će se sada u tijeku rješavati sa svim ministarstvima. Mislim da još uvijek ima velike prilike da se to realizira u svakom slučaju u onom segmentu koji je zakonski, sa svim studijama i dozvolama meritornih tijela koje moraju imati. Prema tome, mislim da će ovaj projekt na određeni način ići dalje", kaže ministar turizma Gari Cappeli.

Budućnost projekta ovisi i o izmjenama županijskog prostornog plana jer postoji presuda koja kaže kako je projekt nezakonito povećan sa 100 na 310 hektara.

Novinarka Paula Klaić Saulačić o svemu je razgovara sa županom Nikolom Dobroslavićem.

Župan je komentirao kako je neugodno iznenađen tužbom investitora.

"Ne vidim nikakve opstrukcije projekta, projekt ima samo poteškoće kao i svaki drugi", smatra Dobroslavić.

Potez smatra pritiskom na Vladu Republike Hrvatske, na regionalnu samoupravu, lokalnu samoupravu, čak i na sudstvo.

Komentirao je i izmjenu županijskog prostornog plana te rekao kako je sve na odluci županijske skupštine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju