Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počinje prva faza izgradnje vjetroelektrane Korlat, kod Benkovca. Investicija je to vrijedna oko 80 milijuna eura.


'Vjetroelektrane ne nose značajno zapošljavanje, međutim, donose značajne prihode u gradski proračun zbog rente koju imamo od vjetroelektrana', rekao je gradonačelnik Benkovca.

Vezani članci Josipa Rimac Josipa Rimac našla bubu u autu, ali svejedno nije obrisala prepiske s mobitela: "Slažemo pakleni plan. Isplovljavamo nas tri" Slika nije dostupna VIDEO Obilježena 22. godišnjica stradanja Nadina u Domovinskom ratu

U blizini Benkovca počinje prva faza izgradnje vjetroelektrane Korlat (VE Korlat), investitora tvrtke HELB d.o.o. iz Dugog Sela. Ukupna investicija projekta iznosi oko 80 milijuna eura.

Vjetroelektrane će biti razmještene na površini od oko 10 kilometara četvornih na nadmorskoj visini od 270 do 340 metara. Gradit će se osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca, s istočne strane državne ceste D27 Karin - Benkovac.

Namjena VE Korlat je proizvodnja električne energije pretvorbom energije vjetra i predaja iste u elektroenergetsku mrežu. Ukupno 18 vjetroagregata nazivne snage 63 MW proizvodit će godišnje gotovo 200 gigavatsati električne, "zelene energije" dovoljno gotovo za svih 55.000 kućanstava u Zadarskoj županiji, piše Zadarski list.

'Površina na kojoj se planira zahvat, ima oblik nepravilnog četverokuta, izduženog u smjeru sjeverozapad-jugoistok, a pristup postoji na sve dijelove lokacije', ističe Kutija.

'Vjetroelektrana Korlat nakon završetka izgradnje imat će snagu 63 megawatta, ona obuhvaća 18 vjetroagregata u klasi snage do 3,5 MW', rekao je gradonačelnik Branko Kutija.

Zadarska županija zauzima jedno od vodećih mjesta u Hrvatskoj po broju izgrađenih vjetroparkova za što je dosad uloženo više od 200 milijuna eura. 'Vjetroelektrane su poželjan izvor energije, one ne troše gorivo i ne zagađuju okoliš. Pomažu u borbi protiv globalnog zatopljenja, budući da pri svom radu ne proizvode štetne stakleničke plinove', poručio je gradonačelnik Benkovca.