Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komemoracijom kod spomen-obilježja masovne grobnice u Baćinu, mjestu u blizini Hrvatske Dubice, danas je obilježena 20. godišnjica pokolja koji je nad hrvatskim civilima iz Cerovljana i Hrvatske Dubice u tom selu počinio srpski agresor.


U masovnoj grobnici, koja je otkrivena 1997. godine, bilo je 56 žrtava ubijenih 21. listopada 1991. uz rijeku Unu u Baćinu. Identificirano je 36 žrtava, a 20 neidentificiranih pokopano je u zajedničkoj grobnici na katoličkome groblju u Hrvatskoj Dubici. Još se traga za 22 Baćinjana kojima se gubi svaki trag u srpskom osvajanju tog sela u drugoj polovici rujna 1991.

Na mjestu uz Unu, na kojem je danas spomen-obilježje, autobus u kojem su bili zarobljeni civili iz Hrvatske Dubice i Cerovljana, a kojima je rečeno da idu u Glinu na razmjenu, zaustavili su pripadnici jedinice za posebne namjene Kaline-Komogovina kojom je zapovijedao Stevo Borojević. Oni su izvukli civile iz autobusa, strijeljali ih i ostavili nepokopane. Žrtve su pokopane nakon 14 dana, kad su bagerom iskopane rupe, rekao je član vijeća Sisačko-moslavačke županije za hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Ivica Pandža Orkan.

Cvijeće i svijeće na spomen-obilježje u Baćinu donijeli su mještani, rođaci žrtva te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, općina Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice i udruga iz Domovinskog rata. Današnjom komemoracijom završeno je i desetodnevno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

U povodu 20. godišnjice pokolja priopćenjem se oglasio i Centar za suočavanje s prošlošću 'Dokumenta', koji uz ostalo podsjeća da za taj zločin osim Milana Martića, presudom suda u Haagu, nitko nije pravomoćno osuđen.

'Dokumenta' među ostalim navodi da je u Hrvatskoj Dubici, Baćinu i Cerovljanima 1991. ubijeno ili nestalo 109 osoba, većinom civila. Više od 70 žrtava bilo je starije od 60 godina. Ubijeno je i nekoliko mještana srpske nacionalnosti koji su pokušali zaštiti susjede Hrvate. (Hina)
 

Vezani članci Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Istražili smo: Hoće li Josip Perković biti siguran u zatvoru i u kojoj kaznionici može završiti? Traktor, ilustracija (Foto: Pixsell, Robert Anić) Muškarac (38) poginuo prilikom prevrtanja traktora u Glini