Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić najpopularniji

Godina krize, mjesec zebnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ušli smo u recesiju, a posljednje PULS-ovo istraživanje pokazuje kako se i među građane uvukla neizvjesnost. U mjesecu plinske krize, neradne nedjelje, ali i otpuštanja, ipak nema dramatičnih promjena u mišljenju građana.

Tako 70 posto njih smatra da zemlja ide u lošem, a samo 19 posto u dobrom smjeru. Sanader ne može uvjeriti oporbene birače, njih više od 80 posto misli da zemlja ide u lošem smjeru. Slično je i s njegovim partnerima HSS-om, ali ni većina HDZ-ovaca ne misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Njih je samo 36 posto. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ UVJERLJIVO PRVI Crobarometar otkriva: Milanović sve popularniji, za njega i lijevi i desni. Inicijativa za referendum utjecala na rejting Mosta Slika nije dostupna Kako diše Hrvatska? Kukuriku koalicija sve popularnija, baš kao i predsjednik Josipović

PULS/1000

SMJER KOJIM IDE ZEMLJA

LOŠ 70%
DOBAR 19%
NE ZNA 12%
 

Ovakve trendove imali smo u prosincu 2005. kada je uhićen Gotovina ili u lipnju 2002. Tada se raspadala Račanova Vlada.

Slično je i s potezima Vlade koje ne odobarava većina građana. Samo još HDZ-ovi birači misle da Vlada radi dobro. Oporba očekivano kritična baš kao i birači HSS-a, od kojih 80 posto ne odobrava poteze Banskih dvora.

ODOBRAVATE LI RAD VLADE

NE 67%
DA 23%
NE ZNAM 11%

Ovo je drugi mjesec s prednošću, istina unutar statističke pogreške, SDP-a. Sada je razlika tri posto baš kao i u trenutku raspisivanja parlamentarnih izbora 2007. HDZ nije dramatično izgubio potporu, baš kao što je SDP nije povećao.

REJTING STRANAKA 

SDP 30,5%
HDZ 27,0%

Kod ostalih stranaka nema bitnih promjena u odnosu na mjesec prije i sve razlike su unutar statističkih pogreški.

HSS 7,5%
HNS 6,8%
HSU 5,0%
HSP 4,1%
HSLS 3,5%
OSTALI 5,1%
NEODLUČNI 11,3%

Predsjednik Mesić je u posljednju godinu mandata ušao s pozitivnom potporom većom od 70 posto. Tako i dalje, baš kao i gotovo zadnje desetljeće, drži prvo mjesto. Zoran Milanović već je nekoliko mjeseci odmah iza njega, a on je s tog mjesta maknuo Đurđu Adlešič. Radimir Čačić sigurno neće u Hrvatski sabor, vjerojatno neće postatati zagrebački gradonačelnik, ali uživa pozitivnu potporu 44% građana. Slično je i s Damirom Kajinom, jednim od najjaktivnijih zastupnika. O Ivi Sanaderu pozitivno mišljenje ima 36 posto građana, ali to ga ne bi trebalo brinuti jer je sličan rejting imao i prije parlamentarnih izbora - i dobio ih je.

REJTING POLITIČARA 

                               POZITIVAN NEGATIVAN
MESIĆ                         72                22
MILANOVIĆ                52                38
ADLEŠIČ                    47                43
ČAČIĆ                         44                35
KAJIN                          43                41
SANADER                  36                58

Već desetljeće, baš kao i Mesić, pitanje nezaposlenih prvo je na listi problema prema ocjeni građana. Potom korupcija, a nakon dugo vremena na treće mjesto vratilo se zdravstvo. Tu su još visoke cijene te status umirovljenika.

NAJVEĆI PROGLEMI U ZEMLJI 


NEZAPOSLENOST                         61%
MITO I KORUPCIJA                       31%
ZDRAVSTVO                                   18%
VISOKE CIJENE/SKUPOĆA        13%
STATUS UMIROVLJENIKA          12%

Zanimljivo da je pitanje granice sa Slovenijom na dnu, a građane više zanima vanjski dug te primjerice recesija, radnička i socijalna prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene