Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok u sudnici

Prekinuto izricanje presude, Slobodan Praljak popio otrov?

Aktualno Galerija +0 Praljak popio otrov? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Slobodan Praljak je nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna popio nešto iz male bočice. Njegova odvjetnica kazala je kako je popio otrov. Praljak je potom iznesen iz sudnice.

Praljak je nakon potvrde presude kazao kako presudu odbacuje te popio nešto iz male čaše. "Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak prije no što je popio nešto iz bočice.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred Haaškog suda (Foto: Dnevnik.hr) Odluka u 10:00 sati Prosvjed žrtava uoči presude šestorci: Ovo nije osuda hrvatskog naroda Šestorica optuženih čelnika BiH Hrvata (Foto: ICTY) Zanimljive biografije Najmlađi doktor u bivšoj Jugoslaviji i general s tri fakulteta: Tko su bivši čelnici Herceg-Bosne?

"Na sud je stiglo vozilo hitne pomoći, svi očekuju da će u njega biti dovezen Praljak", izvijestila je reporterka Nove TV Tatjana Krajač koja je bila u sudnici. Praljak je izveden iz sudnice u koju je stigla prva pomoć.

Najvažnije informacije u ovom trenutku:
SLOBODAN PRALJAK - nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina, Praljak je popio nešto iz bočice. Njegova braniteljica je kazala kako je riječ o otrovu. Praljak je potom iznesen iz sudnice.

- JADRANKO PRLIĆ - odbija se žalba u cjelosti. Potvrđuje se kazna od 25 godina zatvora

- BRUNO STOJIĆ - Poništene osude za progon i nehunamo postupanjue
Potvrđena kazna 20 godina zatvora

- Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice

- Vijeće je potvrdilo međunarodni oružani sukob, okupaciju i udruženi zločinački pothvat

Podsjetimo, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjskom presudom osuđeni su na ukupno 111 godina zatvorske kazne. Tereti ih se za zločine počinjene 1993. i 1994. godine u BiH.

Na teret im je stavljena pojedinačna i zapovjedna odgovornosti podijeljena u tri cjeline, a to su: teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja, te zločini protiv čovječnosti. Sudsko vijeće tada je zaključilo da su krivi za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubojstva, silovanja, deportacije, uništavanje gradova, naselja i sela, teroriziranje civila i ostalo.

Između ostaloga, riječ je o zločinima u Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Stupnom Dolu te Mostaru gdje je srušen Stari most.

Prvostupanjska, nepravomoćna presuda ima i kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata na čijem čelu su po presudi bili Franjo Tuđman i Gojko Šušak. Kako stoji u presudi, cilj udruženog zločinačkog pothvata bilo je osnivanje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država tijesno vezana uz Hrvatsku.

Također, u zaključku presude piše i da je to bio međunarodni sukob u kojem je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici sami predali sudu u Haagu. Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a u ožujku 2017. održana je žalbena rasprava.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene