Glavnina nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima događa se na onima koji su označeni samo znakom stop i Andrijinim križem. Takvu jednu u Varaždinu preživio je sugovornik Dnevnika Nove TV, iako se u njegov automobil zabio teretni vlak.

Galerija


Vozač koji ne zna put, umor usred noći i nepregledni pružni prijelaz umalo su ih stajali života. ''Vozili smo nekih 40 km/h. Ja sam mu rekao: 'E, pazi, tu ti je negdje pruga.' I on je stao i u tom trenu sam vidio da smo mi upravo stali na pruzi'', priča Saša Maček, žrtva udara vlaka.

Na automobilu totalna šteta, a oni su pukom srećom preživjeli. ''Vozač ima napuknuće trećeg kralješka, a ja imam samo natučeni prsni koš i to je to'', kaže Saša.

Još 2015. godine Mjesni odbor Biškupec uputio je apel gradskim službama da se postave branici i polubranici. ''Bilo je šest težih nesreća, od kojih je jedna bila i sa smrtno stradalim'', kaže Juraj Rožić, predsjednik vijeća MO Biškupec.

Isto je učinila i policijska uprava varaždinska. Međutim, ništa se nije dogodilo. Grad je odgovorio da su im 2017. godine iz HŽ Infrastrukture pisali kako su radovi u planu investicija u 2018. i 2019. godini, a oni se očito nisu proveli. ''Ovaj prijelaz sad je vrlo opterećen. Naročito je opterećen zbog toga što je zatvoren nadvožnjak koji je kao glavni ulaz sa strane juga u grad i sad sav promet prolazi ovom uličicom i preko ove pruge'', govori Rožić.

HŽ infrastruktura odgovara pak da su kreditom Svjetske banke osigurali sredstva za ovaj i 48 pružno-cestovnih prijelaza te jedan pješački. Kraj radova planiran je do kolovoza 2021. godine. ''Ja apeliram na to da se postavi na tim prijelazima koji su nepregledni obvezna svjetlosna rampa. Mislim da je to najmanje što država može učiniti da ljudi imaju siguran prolaz'', smatra Maček.

U posljednje četiri godine na prijelazima koji imaju samo prometne znakove bilo je 111 nesreća, a na onima sa signalnim uređajima gotovo upola manje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV otkriva čije su ime građani očekivali na popisu otpisanih ministara


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju