Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP pod povećalom

"U aferi Plin za cent provode se izvidi", potvrdila šefica DORH-a

Zgrada tvrtke Hrvatska elektroprivreda
Zgrada tvrtke Hrvatska elektroprivreda Foto: Goran Mehkek/Cropix
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je kasno u srijedu u Hrvatskom saboru da se u aferi Plin za cent provode izvidi koji su tajni, odbacila je tvrdnje da je USKOK obezglavljen, a da DORH štiti lopovluk i korupciju.

U četvrtak, dva i pol sata iza ponoći, Hrvatski sabor zaključio je raspravu o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2022., koju je potpisima pogurala oporba, dok HDZ vidi pomake u radu DORH-a, oporba tim radom nije zadovoljna i izvršnu vlast proziva da je kriva za loše stanje u pravosuđu.

Rasprava o predmetnom izvješću, koju je potpisima pogurala oporba, počela je u srijedu oko 21 sat. Mostovac Miro Bulj iskoristio ju je kako bi apostrofirao aferu Plin za cent i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek darovao majicu s natpisom Plin za cent svima, ne samo njima, HEP – više od krađe. Ona mu je zauzvrat na košulju stavila značku državnog odvjetništva.

''USKOK nije obezglavljen"

U aferi Plin za cent provode se izvidi, koji su tajni, to što radimo ne možemo govoriti, ni komentirati, odgovorila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zastupniku Miru Bulju (Most) u raspravi o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2022. godini.

Poručila je i da USKOK, čija je ravnateljica Vanja Marušić, podnijela ostavku, nije obezglavljen.

Nije obezglavljen, na čelu mu je, iako privremeno, Željka Mostečak, koja zbog osobnih razloga ne želi preuzeti tu dužnost, a koja je godinama radila u USKOK-u i bila cijenjena zamjenica, poznaje ljude, ima stručni autoritet, rekla je glavna državna odvjetnica Andreji Marić (SDP) koja ju je pitala i misli li da i ona pridonosi nepovjerenju u to tijelo.

Hrvoj Šipek je ponovila kako ona nije potjerala Marušić, podnijela je ostavku iz osobnih razloga, a tome je prethodila prometna nesreće koju je skrivio njen vozač. Počinjena je šteta, a da nikakav postupak nije proveden, niti je postojao zapis o toj nesreći, podsjetila je.

Habijan: Pritisak jedne vlasti na drugu

Damir Habijan (HDZ) podsjetio je da neki zastupnici prema predstavnicima DORH-a, pa i Hrvoj Šipek koriste termine „procesuirat ćemo vas, uhititi“, što je, kaže, svojevrsni pritisak jedne vlasti na drugu. Vidite li u tome razloge zašto se nitko nije javio za ravnatelja USKOK-a, pitao je.

"Odnos prema čelnicima u pravosuđu, pa i meni, je nešto što vide kolege“, kaže glavna državna odvjetnica i dodaje kako se ljudi pitaju zašto bi radili taj težak posao, bili 24 sata na raspolaganju, obitelj sveli na minimum.

Majda Burić (HDZ) kaže da oporba „cijelu noć pjeva pjesmu“ da se nitko nije javio za ravnatelja USKOK-a, a "jedan njen dio bi i sudio i tužio i hapsio". "Vrlo je izvjesno da se na natječaj nitko nije javio jer ne želi biti na streljani tih ljudi, izvrgnut njihov ruglu, vrijeđanju, ponižavanju“, ustvrdila je.

Karolina Vidović Krišto (OiP) poručila je glavnoj državnoj odvjetnici da je svojim radom izgubila pravo tako se zvati, prozvala ju da je DORH pretvorila u Ured za zaštitu korupcije.

Hrvoj Šipek odbacuje te teze, poručuje da DORH ne štiti ni lopovluk, ni korupciju, da odluke donosi na temelju činjenica.

Skinite rukavice, obračunajte se s korupcijom, poručuje Hrvoj Šipek, zastupnik Daniel Spajić (DP), nezadovoljan radom DORH-a.

Danica Baričević (HDZ) pitala je glavnu državnu odvjetnicu koliko je istraga u mandatu vodila kako bi otkrili curenja informacija.

Zatraženo je od policije da utvrdi je li i kako došlo do curenja podataka za tzv. aferu Janaf i Rimac. Nije se utvrdilo od kud su podaci izašli, drugih sumnji na curenje nije bilo, odgovorila je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić O nemirima na Kosovu Vučić u intervjuu: "Za mene trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi. Bili su obiteljski ljudi"

Pročitajte i ovo Poplava u Grčkoj Prirodna katastrofa Još se nisu oporavili od razornih poplava, a već stiže nova oluja: Vojska i hitne službe dignute na noge

Kekin: Susreti s premijerom

Ivani Kekin (Možemo), koja ju je pitala koliko se puta u prošloj i ovoj godini susrela sa premijerom i postoje li o tome zapisnici, rekla je da se "može raditi“ o četiri-pet sastanaka, da je ona napravila bilješke, a da se zapisnici služeno nisu vodili, jer su se održali u Vladi. Teme su bile arbitraža, rješavanje prostora za preseljenje DORH-a radi obnove zgrade, a nazočili su i resorni ministri.

Da se ne bi događalo da idem u Vladu, trebao bi promijeniti Ustav i razdvojiti DORH na Tužiteljstvo i Državno odvjetništvo koje bi zastupalo imovinske interese, rekla je Suverenistu Željku Sačiću.

Ne možemo štiti imovinske interese, a da ne komuniciramo sa onima koji su ovlašteni upravljati tom imovinom, rekla je Hrvoj Šipek Sačiću koji je propitivao i mogućnost promjene načina na koji se bira glavni državni odvjetnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene