Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši osječko-baranjski župan Ladislav Bognar kazao je danas svjedočeći na suđenju za ratne zločine u slučajevima "garaža" i "selotejp" da je prvooptuženi Branimir Glavaš nastojao u potpunosti kontrolirati situaciju u ratnom Osijeku te da su na svim strateškim mjestima u to vrijeme bili njegovi ljudi.


'Često se hvalio da je u Osijeku on zakonodavna, izvršna i sudska vlast', kazao je Bognar koji smatra da je Glavaš kao zapovjednik obrane grada nanio štetu jer se miješao u sve poslove i nije se držao hijerarhije.

Vezani članci Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Šokantan obrat u slučaju protiv Glavaša, svjedok progovorio za Provjereno: ''Svi smo lagali kako bismo ga spasili" Slika nije dostupna Glavaš osuđen na deset godina zatvora!

Neposredno ili preko svojih ljudi vršio je stalni pritisak na zapovjedništvo u kojem su u najvećoj mjeri bili školovani časnici prebjegli iz JNA. Učestalo ih je pokušavao kompromitirati, a protiv njih je koristio i nevažne sitnice, kazao je Bognar. Dodao je da je Glavaš nastojao zavladati i policijom te da je građanima govorio da se, ako im nešto treba, obrate Sekretarijatu za narodnu obranu kojem je bio na čelu, a ne policiji.

No, o zločinima koji se Glavašu i suoptuženicima stavljaju na teret svjedok Bognar nema izravnih saznanja nego je o svemu uglavnom čuo iz priča ili preko medija. 

'Glavaš se usprotivio Bognarevu svjedočenju'

Na početku današnje rasprave Glavaš se usprotivio Bognarevom svjedočenju ističući da on kao osoba koja je na početku rata bila na vojnom zadatku izvan grada o zločinima iz optužnice ne zna ništa, kao i zbog toga što su dugi niz godina "na ratnoj nozi". Smatra i da zbog sudskih sporova koje međusobno vode Bognarovo svjedočenje ne može biti vjerodostojno. Bognar je međutim kazao da on nije u sukobu s Glavašem, već da je situacija obrnuta. U nastavku svjedočenja Bognar odgovara na pitanja obrane i optuženika.