Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U remetinačkom zatvoru Glavaša su jutros posjetili čelni čovjek HSP-a Anto Đapić, sin Filip i Glavaševi odvjetnici. Đapić tvrdi da su posljedice štrajka već vidljive, a stanje dodatno pogoršava i činjenica da Glavaš uz hranu odbija i vodu. Više u video prilogu.


"Situacija je vrlo ozbiljna", rekao je Đapić nakon što je Glavaša jutros u Remetincu posjetio s njegovim sinom Filipom.

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac: ''Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'' Branimir Glavaš Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena''

Glavaš radikalno već peti dan štrajka glađu jer pije minimalno vode i već se vide posljedice, rekao je Đapić.

Glavaš nam je rekao da ne odustaje od štrajka sve dok se ne prekine istraga vezano za tzv slučaj "selotejp".

Predložit ću da se obavi detektor laži nad Branimirom Glavašem i glavnim svjedokom koji ga tereti za taj slučaj, rekao je Đapić. Naglasio je da je Glavaš odbio svaku povezanost s takozvanim slučajem "selotejp" i rekao da neće dopustiti da ga se u tom slučaju "razvlači", čak ni u istrazi, niti da ga se izvede pred sud zbog nečeg što je izmišljotina. Također je rekao da je pokazao osobnu spremnost
da dokazuje svoju nevinost u slučaju "garaža".

Kako nam je rekao hranu odbija jer ne želi da njegov sin Filip živi pod stigmom da mu je otac ratni zločinac. Također nam je rekao da štrajka zbog Domovinskog rata, posebno u Osijeku i zbog tisuću svojih suboraca.

Đapić je izjavio da je izuzetno potresen onim što je vidio, posebno činjenicom da "nema šanse odgovoriti Branimira da prestane štrajk glađu".

Đapić je rekao kako se poslijepodne vraća u Osijek, a na pitanje što će kao gradonačelnik dalje poduzimati rekao je "sigurno da ćemo nešto poduzeti, no ono što je bitno nema problema s funkcioniranjem gradske vlasti, jer je Branimir Glavaš predsjednik Gradskog vijeća, to ostaje i dalje, a mi imamo dva dopredsjednika i koalicijsku većinu".

Glavašev sin Filip rekao je da sigurno zna kako "njegov tata neće odustati od svoga nauma, štrajka glađu. A to me strašno pogađa, premda sam ga pokušao odgovoriti, odnosno zamoliti da zbog svih nas prestane", rekao je Filip Glavaš.

Istražni sudac donio rješenje o istrazi protiv Glavaša

Istražni sudac osječkoga Županijskoga suda Mario Kovač danas je donio rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika Branimira Glavaša zbog osnovane sumnje u ratni zločin nad civilnim stanovništvom, a na temelju istražnog zahtjeva osječkog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) od 23. listopada, izvijestio je danas Županijski sud.

U priopćenju za javnost, koje je uputio glasnogovornik Suda Miroslav Rožac, navodi se da se okrivljenom Branimiru Glavašu stavlja na teret osnovana sumnnja da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnoga prava, ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, u Osijeku, u razdoblju od listopada do kraja prosinca 1991. godine, u tzv. "slučaju selotejp".

Istražni sudac za sada nije odlučivao o pritvoru, koji je predložen protiv okrivljenika zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, iz razloga što protiv okrivljenika Glavaša postoji odluka o pritvoru zagrebačkog Županijskoga suda, dodaje se u priopćenju.

Na novinarski upit što je sa zahtjevom o mogućem spajanju postupaka koji se protiv Branimira Glavaša vode u Osijeku i Zagrebu, Rožac je u izjavi za Hinu rekao da se takav zahtjev eventualno može uputiti nakon isteka žalbenih rokova, ali da će se vjerojatno najprije ići na spajanje s postupcima koji se na osječkom Sudu već vode protiv Freda Marguša, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te šestero osumnjičenih u tzv. "slučaju selotejp", protiv kojih je 23. listopada doneseno rješenje o provođenju istrage i jednomjesečni pritvor.

Istražni sudac Kovač 24. listopada donio je odluku kojom osječki Županijski sud proglašava mjesno nenadležnim za provedbu istrage protiv Glavaša, pozivajući se na odredbe iz Zakona o primjeni Rimskog statuta, koje govore da je za istragu nadležan onaj sud pred kojim je državni odvjetnik već pokrenuo postupak za neko kazneno djelo.

Nakon žalbe osječkog ŽDO-a Izvanraspravno je vijeće osječkog Županijskog suda 27. listopada ukinulo rješenje istražnog suca o mjesnoj nenadležnosti osječkoga suda, ocijenivši da je u konkretnom predmetu trebalo primijeniti opće odredbe o mjesnoj nadležnosti iz Zakona o kaznenom postupku, budući da je mjesto počinjenja Osijek.

Vijeće je zaključilo kako činjenica da se protiv istog okrivljenika već vodi kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom ne može biti predmet rasprave u žalbenom postupku, jer se zapravo radi o odlučivanju o mogućem spajanju kaznenih postupaka, što je moguće tek nakon donošenja rješenja o provođenju istrage pred osječkim Županijskim sudom.

Okrivljeni Glavaš, koji se nalazi u pritvoru u zagrebačkom Remetincu, u međuvremenu je počeo štrajk glađu, smatrajući da je u tzv. "slučaju selotejp" žrtva montiranog političkog procesa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju