Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Glavaš ostao bez odličja

Ima li Josipović zakonsku osnovu da oduzme Glavašu čin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uredu predsjednika potez koji se čekao već neko vrijeme. Predsjednik Ivo Josipović stavio je potpis na odluku o oduzimanju odličja Branimiru Glavašu, koji je nakon bijega utočište pronašao u Drinovcima u Bosni i Hercegovini.

Josipović je najavio je i oduzimanje generalskog čina Glavašu. Do sada se tako nešto u Hrvatskoj nikada nije dogodilo. Predsjednik Josipović potpisao je odluku o oduzimanju svih Glavaševih odličja iz domovinskog rata. 'Riječ je o vrlo teškom kaznenom djelu, nema drugog izbora. Zakon traži da se u takvim slučajevima oduzme odlikovanje', rekao je Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Ureda predsjednika 'Glavašu možemo oduzeti čast' Slika nije dostupna Preduhitrio Josipovića Branimir Glavaš prodao svoja odličja

Točnije, Glavaš ostaje bez sedam odličja kojima ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik. 'Zar Josipovičev ideološki otac Tito nije mom ideološkom ocu dr. Tuđmanu tamo koncem 50-ih, 60-ih godina oduzimao i odličja i činove. Kako Tito dekretom nije mogao Tuđmanu oduzeti čast tako ne smatram da mi aktualni predsjednik svojim dekretom o oduzimanju odličja mogao oduzeti moju čast', rekao je Glavaš.

>> Josipović Glavašu oduzeo odličja i najavio oduzimanje čina generala

Dok je Glavaš i dalje u bijegu u Bosni i Hercegovini, predsjednik Josipović najavio je i oduzimanje generalskog čina. 'Sukladno zakonu bit će oduzet i taj čin', rekao je Josipović. Upravo ova predsjednikova najava izazvala je polemike. Brojnim vojnim osobama s kojima smo razgovarali nije jasno po kojoj bi osnovi vrhovni zapovjednik mogao Glavašu oduzeti generalski čin. U zakonu stoji kako bez čina može ostati samo aktivna vojna osoba, a Branimir Glavaš odavno je umirovljen.

Podsjetimo, da je mogao, predsjednik Stjepan Mesić skinuo bi generalske činove Zagorcu, Blaškiću, ali i Koradeu. 'To bi bila još samo jedna karika u lancu progona kome me aktualna vlast u proteklih pet godina izvrgava, a spreman sam i na to. Mislim da ne postoje za to zakonske mogućnosti. Ja imam rješenje o umirovljenju u činu general bojnika', rekao je Glavaš. General Glavaš ostao je bez odličja, hoće li i bez generalskog čina, tek ćemo vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene