Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNO U SABORU

Izglasan Zakon o obnovi potresom pogođenih područja, nije prošao Mostov prijedlog o ukidanju članarina HGK-u: "Ne možete biti pošten i Hreben"

Sabor je izglasao proširenje Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Odbijen je Mostov prijedlog Zakona kojim bi se ukinula obvezna članarina u HGK-u.

Sabor je izglasao i Zaključak kojim se predviđa da će Vlada do sredine srpnja Saboru poslati prijedlog novog zakona o HGK-u. Odbijen je Mostov prijedlog Zakona kojim bi se ukinula obvezna članarina u HGK-u. 

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

Mostov zastupnik Zvonimir Troskot zatražio je stanku prije glasanja. "Ovo sve gledaju poduzetnici i obrtnici. Hrebak i HSLS su hrvatskoj javnosti uspjeli isporučiti daljnju korupciju unutar HGK-a", kazao je Troskot.

Jandroković je prekinuo Troskota rekavši da mu je vrijeme isteklo. "Nisam to povukao s dnevnog reda za glasanje, držimo se činjenica", kazao je Jandroković Troskotu te je ponovio da HDZ nije Zakon Mosta skinuo s dnevnog reda, već da ta točka nije ni stavljena na dnevni red Sabora. 

HSS-ov Krešimir Beljak također je zatražio stanku. "Duboko smo razočarani što je na dnevnom redu bacanje pijeska hrvatskim građanima, odnosno posrednicima koji plaćaju sve nas za to da se ne ukine jedan nepotrebni namet. Nadam se da će ljudi vrlo brzo progledati", kazao je Beljak.

Jandroković redom daje opomene saborskim zastupnicima oporbe. Tvrdi da nema povrede poslovnika, već da izlažu replike. 

"Lijepo je vidjeti požrtvovno primanje metka od gospodina Hrebaka za Plenkovića. Štitite kriminal koji je gori nego u vrijeme Nadana Vidoševića", poručio je Božo Petrov iz Mosta.

"Ne možete biti pošten i Hreben", rekao je SDP-ov Arsen Bauk osvrnuvši se na prijedlog Hrebaka i Zaključak kojim se predviđa da će Vlada Saboru poslati prijedlog novog zakona o HGK-u. Zaradio je pljesak oporbe.

SDP-ov Peđa Grbin komentirao je današnja događanja u Saboru:

"Obvezna članarina u HGK-u je namet. Vlada mjere zatvaranja mora pratiti adekvatnim mjerama pomoći, a te su mjere izostale i zato smo odlučili podržati prijedlog Mosta, no svjedočili smo igrokazima u Saboru. Vlada je odbila pomoći poduzetnicima. Zaključak je jedno veliko ništa i samo bacanje pijeska u oči. Lažu sebi i drugima da su nešto napravili. Odbijeno je ukidanje članarine u HGK-u te i dalje nemamo suvisao paket pomoći poduzetnicima", kazao je Grbin.

Izglasan Zakon o obnovi

Hrvatski sabor izglasao je u petak izmjene Zakon o obnovi kojima se primjena zakona osim na područje Zagreba i okolice proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško stradale u razornom potresu 29. prosinca. Za zakon je glasalo 113 zastupnika, troje ih je bilo protiv, a 25 suzdržano.

Prema zakonu država će na području na kojem je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Prihvaćanjem HDZ-ova amandmana obnova će se tako u cijelosti financirati na području Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, uključujući i grad Sisak.

Za Sisak je, naime, u prvoj verziji bio predviđen imovinski cenzus i udio vlasnika od 20-posto u financiranju, kao i za građane Zagreba i okolice stradale u potresu u ožujku prošle godine, jer ne spada u kategoriju potpomognutih područja. Od toga se međutim odustalo nakon inzistiranja oporbe i dijela vladajućih da se u financiranju obnove od potresa ne diskriminiraju određene sredine.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je više od 36 tisuća zgrada za pregled, a pregledano ih oko 24 tisuće. Neuporabljiva su zbog vanjskih utjecaja 284 stambena objekta, a zbog oštećenja 2869 objekata. Kod financiranja obnove, ističu vladajući, uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim područjima.

Zakonskim izmjenama također se nadležnost Fonda za obnovu proširuje se na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a zbog povećane djelotvornosti u provedbi obnove obiteljskih kuća uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Odredbe zakona primjenjivat će se na sva područja koja bi eventualno kasnije mogla biti pogođena potresom. U 10 sati održana je komemoracija za preminulog HDZ-ova zastupnika Miroslava Tuđmana. Prije glasanja u Saboru je prisegnuo Tomislav Okroša, koji je zamijenio HDZ-ova zastupnika, pokojnog Miroslava Tuđmana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene