Vesna Pusić i Josip Bozanić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Tomislav Miletic/PIXSELL)
Vesna Pusić i Josip Bozanić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Tomislav Miletic/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Tomislav Miletic/PIXSELL

Stranka GLAS oštro je reagirala na izjave vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je na predavanju u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu pozivao na strijeljanje Vesne Pusić i Stjepana Mesića.


"Njegove izjave predstavljaju dosad u školama nezabilježen govor mržnje, koji ima i obilježja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju", poručuju iz stranke.

Vezani članci Miro Kovač i Vesna Pusić Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Andrej Plenković Nižu se reakcije na uhićenje zbog komentara o premijeru: ''Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja"

U GLAS-u ističu da vjeronauk u školama ne smije biti politička propaganda, "osobito ne kao indoktrinacija djece mržnjom prema drugima i drugačijima, kao sredstvo raspirivanja nacionalne i političke isključivosti i netrpeljivosti ili kao tribina za javno poticanje na nasilje i mržnju".

"Prosvjetne vlasti nemaju nikakve mogućnosti ne samo utjecaja na izbor vjeroučitelja nego ni praćenja i valorizacije njihova rada u školama jer njih, prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture kao jednome od tzv. Vatikanskih ugovora, imenuju mjesni biskupi. Ta vrsta ekskluziviteta koja školskim odborima ni ravnateljima škola ne dopušta nikakvu vrstu utjecaja na izbor i zapošljavanje vjeroučitelja niti na nadzor njihova rada u izvođenju nastave vjeronauka krajnje je nedopustiva i svjedoči još jedan od razloga zbog kojih je neophodno potrebno pristupiti reviziji i mogućemu ukidanju tzv. Vatikanskih ugovora", kažu iz GLAS-a.

GLAS zbog izjava vjeroučitelja traži javnu ispriku Josipa Bozanića te da resorna ministrica Divjak naloži prosvjetnoj inspekciji način praćenja i valorizacije rada vjeroučitelja u školama.

Smatraju i da Državno odjvetnišvo mora istražiti je li u navedenom slučaju riječ o kaznenom djelu poticanja na nasilje i mržnju.

Svim roditeljima koji su svjedočili sličnim situacijama savjetuju da ih prijave Pravobraniteljici za djecu i nadležnim prosvjetnim vlastima.

Bagarićevo ponašanje komentirali su i iz Mosta.

"To je apsolutno nedopustivo, a tim je gore da je taj čovjek vjeroučitelj. Kao čovjek i političar to apsolutno osuđujem", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Smatra da postupci jednog čovjeka ne trebaju dovoditi u pitanje cijeli školski predmet, ali da treba oštro osuditi govor mržnje i takve izjave, neovisno o tome što takav čovjek predaje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju