Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivao na strijeljanje Pusić

GLAS traži javnu ispriku Josipa Bozanića zbog izjava vjeroučitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka GLAS oštro je reagirala na izjave vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je na predavanju u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu pozivao na strijeljanje Vesne Pusić i Stjepana Mesića.

"Njegove izjave predstavljaju dosad u školama nezabilježen govor mržnje, koji ima i obilježja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju", poručuju iz stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EUROPSKA BIH Bećirovićev uspjeh pobjeda je volje građana BiH za promjenom: "Prvi put Hrvati su Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva" Prepiska prijetnje smrću koju je primila Vesna Pusić te i naknadne isprike (Foto: GLAS Građansko-liberalni savez/Facebook) Objavila stranka Glas Pogledajte kako je Vesna Pusić prizemljila "hrabrog hibridnog ratnika" koji je prijetio da će ju zaklati

U GLAS-u ističu da vjeronauk u školama ne smije biti politička propaganda, "osobito ne kao indoktrinacija djece mržnjom prema drugima i drugačijima, kao sredstvo raspirivanja nacionalne i političke isključivosti i netrpeljivosti ili kao tribina za javno poticanje na nasilje i mržnju".

"Prosvjetne vlasti nemaju nikakve mogućnosti ne samo utjecaja na izbor vjeroučitelja nego ni praćenja i valorizacije njihova rada u školama jer njih, prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture kao jednome od tzv. Vatikanskih ugovora, imenuju mjesni biskupi. Ta vrsta ekskluziviteta koja školskim odborima ni ravnateljima škola ne dopušta nikakvu vrstu utjecaja na izbor i zapošljavanje vjeroučitelja niti na nadzor njihova rada u izvođenju nastave vjeronauka krajnje je nedopustiva i svjedoči još jedan od razloga zbog kojih je neophodno potrebno pristupiti reviziji i mogućemu ukidanju tzv. Vatikanskih ugovora", kažu iz GLAS-a.

GLAS zbog izjava vjeroučitelja traži javnu ispriku Josipa Bozanića te da resorna ministrica Divjak naloži prosvjetnoj inspekciji način praćenja i valorizacije rada vjeroučitelja u školama.

Smatraju i da Državno odjvetnišvo mora istražiti je li u navedenom slučaju riječ o kaznenom djelu poticanja na nasilje i mržnju.

Svim roditeljima koji su svjedočili sličnim situacijama savjetuju da ih prijave Pravobraniteljici za djecu i nadležnim prosvjetnim vlastima.

Bagarićevo ponašanje komentirali su i iz Mosta.

"To je apsolutno nedopustivo, a tim je gore da je taj čovjek vjeroučitelj. Kao čovjek i političar to apsolutno osuđujem", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Smatra da postupci jednog čovjeka ne trebaju dovoditi u pitanje cijeli školski predmet, ali da treba oštro osuditi govor mržnje i takve izjave, neovisno o tome što takav čovjek predaje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene