Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GfK: Većina hrvatskih građana lani nije putovala izvan zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvije trećine (68,2 posto) hrvatskih građana u proteklih godinu dana nije putovala izvan zemlje, pokazalo je istraživanje koje je proveo GfK - Centar za istraživanje tržišta.

Više od 90 posto stanovnika Like, Korduna i Banovine nije putovalo izvan Hrvatske dok su u inozemstvo najviše putovali stanovnici Zagreba, njih oko 57 posto.

Pročitajte i ovo Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika Slika nije dostupna Drastično šire popis Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

Istraživanje je pokazalo da žene manje putuju od muškaraca, 72 posto žena nije u zadnjih godinu dana putovalo u inozemstvo u odnosu prema 64 posto muškaraca.

Također, najmanje u inozemstvo su putovale osobe starije od 55 godina (između 82 i 87 posto), a najviše mladi između 25 i 34 godine (58 posto). Oženjeni su manje putovali (68 posto) od neoženjenih (59 posto).

Istraživanje je pokazalo da su vidljive i razlike u putovanju u druge zemlje s obzirom na obrazovanje, jer 45 posto visokoobrazovanih osoba nije u proteklih godinu dana putovalo u inozemstvo u odnosu na osobe najnižeg stupnja obrazovanja (između 80 i 88 posto).

U inozemstvo ne putuje 30 posto hrvatskih građana koji imaju mjesečna primanja više od 7.000 kuna, dok kod onih s primanjima do 4.000 kuna u inozemstvo ne putuje njih oko 80 posto.

Na privatno putovanje u druge zemlje, zbog kraćeg ili dužeg odmora ili u posjetu rođacima ili prijateljima u proteklih godinu dana otišla je četvrtina građana. Najviše njih bilo je iz Zagreba (31 posto) te Istre s Primorjem (29 posto).

U tim se slučajevima nije pojavila razlika u spolu već u dobi.
Najviše su u druge zemlje putovali mladi između 15 i 24 godine (38 posto), a najmanje osobe preko 55 godina (oko 12 posto).

Više od prosjeka putovali su visokoobrazovani (30 posto) te oni kojima mjesečni osobni prihodi prelaze pet tisuća kuna (oko 36 posto).

Poslovno u inozemstvo je u proteklih godinu dana putovalo sedam posto hrvatskih građana. Najviše iz Zagreba (12 posto) te više muškaraca (11 posto), nego žena (3 posto).

Poslovno su više od prosjeka putovali građani između 25 i 34 godine (14 posto) i oni između 45 i 54 godine (oko 10 posto). Najviše su poslovno putovale visokoobrazovane osobe (23 posto) i visokih osobnih mjesečnih primanja (oko 36 posto), pokazalo je istraživanje GfK.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od tisuću hrvatskih građana starijih od 15 godina u kućanstvima tijekom srpnja ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene