Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GfK: 76 posto Hrvata ima mobitel i šalje oko 5 SMS-a dnevno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među 11 zemalja središnje i istočne Europe Hrvatska i njenih 76 posto građana koji posjeduju mobilni telefon nalaze se negdje u sredini, odnosno na šestom mjestu, pri čemu ih 68 posto ima jedan mobitel, a njih 8 posto dva, pokazalo je istraživanje međunarodnog GfK Instituta.

Istraživanje je provedeno početkom ove godine na uzorku od po 1000 građana starijih od 15 godina u svakoj od 11 zemalja navedene europske regije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema sms-ove ni internet Za Židove: Proizveden prvi košer mobitel Slika nije dostupna Pregovori u tijeku Sjeverna Koreja napokon dopušta mobitele?

Više od hrvatskih građana mobilne telefone posjeduju Mađari i Slovaci (njih po 79 posto), Austrijanci (83 posto), a najviše mobitele posjeduju građani Češke (njih 86 posto) te Slovenci (čak 92 posto građana).

Nešto manje mobitela od Hrvatske imaju građani Srbije, Rusije, Rumunjske, Ukrajine i Bugarske, koja ima i najniži postotak posjedovanja tih telefona, od 59 posto građana.

S obzirom pak na slanje SMS poruka, kao najčešćeg oblika komuniciranja putem mobitela, hrvatski se građani nalaze na trećem mjestu - njih 75 posto pošalje bar jednu poruku dnevno, a prosječno dnevno šalju 5,4 poruka.

Na prvom mjestu su po SMS-ovima građani Srbije, koji pošalju isti prosječni broj poruka dnevno kao Hrvati (5,4), ali njih više, 80 posto, pošalje bar jednu poruku dnevno.

Drugi su Slovenci, koji dnevno pošalju 2,6 poruke u prosjeku, a 79 posto ih pošalje bar jedan SMS dnevno.

U slanju multimedijalnih poruka MMS-ova prednjače pak Slovenci, Ukrajinci i Slovaci, dok je Hrvatska na 9. mjestu.

Istraživanje je pokazalo i da se u većini zemalja očekuje dalji porast korištenja i posjedovanja mobilnih telefona, kao i slanja SMS i MMS poruka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene