Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u Haagu

General Čermak: Vjerujem da će presuda generalima jako brzo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaokret u slučaju Gotovina Markač nije samo dobra vijest za pritvorene generale i njihove odvjetnike već i za Hrvatsku.

Činjenica da žalbeno vijeće traži od tužiteljstva alternativu za optužbu za udruženi zločinački pothvat i prekomjerno granatiranje, dijelom je i znak mogućeg oslobađanja države od političke krivnje.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Vlada će pomoći Odvjetnici generala: U Haag šaljemo 20-ak stranica

'Tražiti od tužiteljstva da se izjasni što ako nije zločinačka, a ja mislim da je nikad nije bilo, i da je tu načinjena nepravda mojim prijateljima, ja se sada nadam samo najboljem', rekao je general Ivan Čermak.

Poništi li se zločinački pothvat, Hrvatska je u boljem položaju. 'Hrvatska ostaje odgovorna ako budu osuđeni i po zapovjednoj odgovornosti, ona odgovara za sve što počinje njezini pripadnici vojske i policije', rekao je Anto Nobilo, bivši odvjetnik Tihomira Blaškića. I dalje ostaje odgovornost za naknadu štete.

>> Žalbeno vijeće odbacuje tzv. zločinački pothvat?

Devet godina Blaškiću je značilo slobodu. Bio je to rezultat žalbenog postupka dugog četiri godine. 'Ima sličnosti, žalbeno vijeće je otvorilo raspravu, ali u Blaškiću su uvedeni novi dokazi', kaže Nobilo. Za nove dokaze sada vremena nema. Sud do kraja godine postupak mora dovršiti.

'Blaškić je dramatično pala kazna s 45 na devet godina. Ovdje bi se moglo očekivati smanjenje kazne. Koliko, to je teško reći', rekao je Nobilo. Generali se ne prestaju nadati da će uskoro na slobodu.

'Daj Bože, to bi svi željeli punim srcem. Ne samo ja nego cijela Hrvatska. Ako presuda neće biti krajem godine, ja vjerujem da će biti jako brzo', kaže general Čermak. S generalima se kaže čuje redovno, a oni su optimistični i puni vjere.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene