Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne nekoliko tisuća kuna

Gdje nestaju vrgoračke kamene kugle?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otakako su lani otkrivene 100 milijuna godina stare kamene kugle kod Vrgorca, njihov se broj u prirodi drastično smanjio.

Kamene kugle - djelo prirode staro 100 milijuna godina - otkrivene za vrijeme gradnje autoceste, u kratkom su roku postale simbol vrgoračkog kraja. Pronađene su male i velike, crne i bijele. Idealnog su sfernog oblika, a njihovo je stvaranje počelo dok je na ovom području još bilo more.

Pročitajte i ovo Screenshot malverzacije nakon potresa Ministrica Obuljen Koržinek nakon upada policije: "Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati" Ministarstvo kulture AFERA NA GEODETSKOM FAKULTETU Policija upala u Ministarstvo kulture, procurilo jedno ime: "Danas su provedene samo hitne dokazne radnje"

'Silicijski nodul koji je u sredini, oko njega su naslage minerala koje su taloženi u vodi. Tako su otprilike nastale te kugle' pojašnjava Jure Divić.

'Kugla je jedan veliki doživljaj, mi naše goste upoznajemo s pričom o Vrgoračkim kuglama', kaže Kornelija Bajalo iz Turističke zajednice Vrgorac. Sve ostaje samo na priči. Interes za kugle bio je toliko velik da su ih ukrali čak i sa spomenika.
'Ljudi su u početku uzimali te kugle kao suvenir, nije se ni znalo što je dok nije reagiralo Ministarstvo kulture koje je u lipnju ove godine zaštitilo nalazište i nalaze', kaže Divić.
Mnoge su prodane turistima, dodaje Divić.

Većina nalazišta je betonirana, ili je ostao samo trag na mjestima na kojima su bile. Za nedopušteno uzimanje i prodaju ovih kugli prema Zakonu o zaštiti prirode predviđene su novčane kazne.

'Kazna je za fizičku osobu od 3 do 7 tisuća kuna, a za pravnu osobu od 7 do 14 tisuća', upozorava ravnateljica Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture Kornelija Pintarić.
 

Umjesto kazne - one se mogu dobiti i na čuvanje.
'Ja sam prijavio Ministarstvu da je kugla kod mene, te je Ministarstvo izdalo meni rješenje da čuvam tu kuglu', kaže Divić. Iz Ministarstva pozivaju sve koji u posjedu imaju kugle da to prijave, kako bi se uvele u registar. Umjesto prekršajne prijave dobit će potvrdu da su čuvari vrijednog djela prirode.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene