Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50% Hrvata ne putuje na godišnji

Gdje Hrvati ljetuju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stalno govorimo o stranim turistima koji dolaze u Hrvatsku. No kamo ljeti odlaze hrvatski turisti?

Vole Grčku, Tunis i po novom Bugarsku. No najvećim dijelom, ako uopće idu na more, ostaju u svojoj zemlji.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

Iz godine u godinu raste broj Hrvata koji ljetuju u inozemstvu. 'Taj trend zaista ne treba nikoga čuditi. Svijest o putovanjima u Hrvatskoj se općenito mijenja. Hrvati vole otići negdje i uz odmor i ljetovanje upoznati neku drugu kulturu', rekla je Nikolina Frklić, glasnogovornica turističke agencije.

>> Pruža im ljetovanje BESPLATNO!

Naša sugovornica Ljiljana tvrdi da ljetovanje na Jadranu daleko premašuje njezin kućni budžet. 'Kada bih imala novca, onda bih otišla van prije nego tu. Ovdje je dosta skupo', rekla je Ljiljana. Apsolutni hit je Grčka koja, osim sunca i mora, nudi i dodatne sadržaje. U potrazi za sadržajima, u zadnje vrijeme sve češće se putuje u Bugarsku koju od milja zovu 'zlatnim Tunisom'.

'Bugarska ima atraktivne cijene. Isto je na neki svoj način egzotična, Crno more, sunčana obala. Zaista dosta nudi', rekla je Frklić. Cijena aranžmana u Bugarskoj približno je jednaka onima na Jadranskoj obali.

Cijena ljetovanja za četveročlanu obitelj u hotelu s 4 zvjezdice u Tučepima je 13.300 kuna. Dok je u Bugarskoj cijena iste ponude 14.250 kuna. A u nju su uključeni i avionski prijevoz i pristojbe. Iako, većina domaćih turista još uvijek najradije bira Jadransku obalu. Kažu da je naše more najljepše.

'Mislim da je Hrvatska dovoljno lijepa i naša, da bi u njoj provodili ljetne praznike', rekao je Fran iz Zagreba. 'Smatram da kod nas ima jako lijepih mjesta. Samo moramo malo obići okolo i možemo naći povoljnije nego vani', rekla je Jadranka iz Australije.

Turizam je globalni, ne možete spriječiti ljude da putuju okolo. Treba privući više stranih turista ovdje, a naši neka idu van. Ipak, prema nekim procjenama oko 50 posto građana Hrvatske uopće ne putuje na godišnji odmor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene