Ministarstvo obrazovanja dodijelilo je 3400 STEM stipendija. Sve kako bi se potaknulo zanimanje mladih za ta područja. Jer tržište rada vapi za matematičarima, IT-jevcima, inženjerima. Iduće godine informatika postaje obvezan predmet u 5. i 6. razredu osnovne škole. Postavlja se pitanje - gdje naći 76 novih nastavnika?

Galerija


Bez papira i prijavljivanja - Ministarstvo znanosti Danijeli Šalić, studentici informatike, dodijelilo je stipendiju.

Vezani članci Radovan Fuchs Ministar obrazovanja tvrdi da učenici nisu veliki širitelji zaraze, no dodaje: "Sve škole imaju mogućnost istog trenutka prijeći na online nastavu" Učiteljica na ploču napisala: Što činiti u slučaju potresa? Sutra počinje nastava, a učenike čeka edukacija: Što činiti u slučaju potresa?

''Nadala sam se zato što sam imala dosta veliki prosjek pa sam očekivala nekako da ću dobiti, ali opet je lijepo vidjeti da sam na listi'', kazala je Danijela.

1200 kuna sljedećih će devet mjeseci sjedati na njezin račun. To će joj, kaže, biti poticaj. Iako je tek druga godina informatike, zna da profesorski smjer neće odabrati. ''Ne bih prihvatila, zato što su uvjeti rada u struci puno bolji'', jasna je Danijela.

Upravo zbog većih plaća i boljih uvjeta mnogi biraju put prema IT sektoru, a ne prema školama. Za provođenje obvezne informatike u 5. i 6. razredima osnovnih škola potrebno je naći 76 novih nastavnika informatike, a primjerice krajem listopada ove godine na burzi rada nezaposleno je bilo tek osam učitelja i 21 profesor informatike.

Da će biti problema s pronalaskom, smatraju u Sindikatu Preporod. ''Činjenica jest da na tržištu rada tih kadrova nema, a i ono malo što ima nisu spremni raditi za 5000, 5500 kuna plaću'', rekao je Željko Stipić, iz Sindikata Preporod.

Za ministricu jedno od rješenja je - dopuna norme postojećim nastavnicima koji predaju informatiku. ''Imamo i nastavnike koji su dvopredmetni, recimo - matematika i informatika, fizika i informatika, tehnički i informatika i u tom smislu se sigurno može određenom preraspodjelom doći do novih ljudi'', kaže Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Obvezna informatika, kaže, neće značiti zakidanje nekog drugog predmeta jer u satnici ima dovoljno mjesta. ''Neko ograničenje prema standardu je 30 sati, ako dodamo informatiku - to je 24, 25 sati. Znači još uvijek ima vremena i za, odnosno, mjesta i za sve ove druge izborne predmete'', kaže Divjak. A učitelji bi trebali imati i više slobode u kreiranju sata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.