Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske sinoć su izrazili nezadovoljstvo izjavama za medije glasnogovornice zagrebačke Policijske uprave (PUZ) Aleksandre Ljube o odustajanju od zabrane javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom "Anti-gay prosvjed".


Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske izrazili su nezadovoljstvo radom PUZ-a te Ministarstva unutarnjih poslova. Drže da je izostanak zabrane 'Anti-gay prosvjeda' koji najavljuje fašizam u svom najgorem obliku, učinio Zagreb nesigurnim gradom za sve građane i građanke'. Te udruge smatraju da, nakon uvida u poziv i web stranice organizatora, daljnje sigurnosne provjere nije trebalo provoditi, te da su nadležne institucije morale zabraniti taj prosvjedi.

Vezani članci Slika nije dostupna Video: Hrčci na viagri i vanilija iz kravlje balege dobitnici Ig Nobelovih nagrada

>> Anti gay prosvjed bit će održan u kontroliranim uvjetima

Ističu da se na web stranicama organizatora otvoreno poziva na nasilje i širi mržnja, a stavovi organizatora se temelje na nacističkim idejama o nadmoćnosti bijele rase. 'Radi se o prosvjedu kojim se poziva na rušenje civilizacijskih tekovina svih demokracija, pa tako i hrvatskih demokratskih tekovina zajamčenih Ustavom', navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Podsjećaju da su Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske 3. lipnja ove godine uputili hitan zahtjev PUZ-u za stavljanje izvan snage rješenja kojim se odobrava održavanje javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom "Anti-gay prosvjed", Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista zato što taj prosvjed sadržava sve elemente kaznenoga djela rasne i druge diskriminacije. Također, podnesene su i kaznene prijave protiv organizatora prosvjeda. Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba kazala je kako je napravljena sigurnosna procjena te da anti-gay prosvjed na Trgu bana Jelačića neće biti zabranjen.

(Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju