Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gašenje misije OESS-a u Hrvatskoj do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je postigla značajan napredak u ispunjavanju obveza obuhvaćenih mandatom Misije OEES-a, pa će se ona najvjerojatnije zaključiti do kraja godine, izjavio je u petak u Zagrebu voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Jorge Fuentes.

Fuentes je na konferenciji za novinare ponovio najavu
predsjedavajućeg OESS-a, španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa koji je nedavno u Dubrovniku rekao da će Stalnom vijeću OESS-a u studenome predložiti gašenje misije nakon 11 godina.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Poručio na godišnjem skupu Lavrov opleo po OESS-u: "Organizacija je na rubu ponora, pretvara se u privjesak NATO-a i EU-a" Slika nije dostupna OESS: Odbrojani dani ruske mirovne misije u Južnoj Osetiji

- Svih 56 članica Stalnog vijeća poštuju i vole Hrvatsku. Neki od njih to žele pokazati gašenjem Misije, a neki nastavkom pomoći Hrvatskoj, rekao je Fuentes izrazivši nadu da će se postići "pozitivan konsenzus za Hrvatsku".

Fuentes je novinarima predstavio Izvješće o napretku Hrvatske od lipnja 2006. godine u kojem stoji da je uspostavljeno bolje demokratsko ozračje, veća otvorenost društva, a aktivnosti državnih tijela su transparentnije, s čime će se nastaviti kako se Hrvatska bude približavala članstvu u EU-u i NATO-u.

Dva pitanja na koja će se Misija usredotočiti do svoga gašenja su povratak izbjeglica i nadzor suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.

Fuentes je rekao kako postoji nekoliko mogućnosti nadzora sudskih procesa koje je Haški sud prepustio Hrvatskoj - iz Ureda u Hrvatskoj, Ureda izvan Hrvatske ili će se osoblje OESS-a priključiti Uredu Haškog suda u Zagrebu.

Vezano za povratak izbjeglica, voditelj Misije OESS-a je kao
nerješena pitanja istaknuo plaćanje naknade bivšim nositeljima stanarskih prava koji žive u Srbiji i BiH, a koji se ne žele vratiti u Hrvatsku kao i pitanje konvalidacije radnog staža stečenog na bivšim okupiranim područjima Hrvatske.

Voditelj Misije OESS-a osudio je napad na oca i sina Mirka i
Dobrivoja Bogojevića u povratničkom selu Gornji Vrhovci na Papuku, koje su nakon brutalnog premlaćivanja napadači zaključali u kupaonicu te zapalili dnevni boravak i kuhinju.

- Osuđujemo taj događaj koji ne doprinosi pomirenju.... OESS će pomoći da se počinitelji što prije pronađu, rekao je Fuentes.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene