Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak u sigurnosti

Izgubite li se u moru ili planinama, sada vas mogu locirati čak šest puta brže

Izgubite li se u moru ili planinama, sada vas mogu locirati čak šest puta brže
Izgubite li se u moru ili planinama, sada vas mogu locirati čak šest puta brže Getty Images
Aktualno Galerija +0 Izgubite li se u moru ili planinama, sada vas mogu locirati čak šest puta brže Galerija 1/1 >>
Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je dobila priliku za uključenje u globalni sustav geolociranja osoba u nevolji. Moderna satelitska tehnologija omogućila je smanjenje vremena geolociranja s jednog sata na deset minuta. Na taj način svi koji se nalaze u opasnosti imaju veće šanse za pozitivan ishod.

Za traganje na moru i u planinama i Hrvatska koristi Galileo satelitski navigacijski sustav (Galileo SAR), a satelitski sustav Galileo pomaže operaterima SAR-a brže i učinkovitije reagirati na poziv upomoć, smanjujući izloženost riziku. U Hrvatskoj je u primijeni od travnja 2017. godine, a to je ostvareno postavljanjem SAR primopredajnika na Galileo satelite, čime je omogućeno da oni zaprimaju signale pogibelji s aktiviranih radiofarova te alarmiraju nacionalne centre traganja i spašavanja putem zemaljskih postaja.

Pročitajte i ovo Happy Onlife projekt Internetsko nasilje Je li vaše dijete žrtva cyberbullinga? Evo kako ga možete zaštititi od nasilja na internetu Bez kavijara u restoranima? Utjecaj na ekosustav Bez kavijara u restoranima? Uništili smo više od 200 milijuna godina staru vrstu ribe

Konkretno, to znači da osoba u opasnosti može poslati signal kojim obavještava nadležne službe da joj je potrebna pomoć. Galileo SAR precizniji je te je točnost geolokacije unaprijeđena s radijusa od 10 km na manje od pet kilometara te je uspostavljena povratna veza na korisnika, koja ga obavještava kako je njegov signal pogibelji uspješno zaprimljen od sustava, odnosno nadležnih službi traganja i spašavanja.

Posjedovanje navedenog radiofara značajno povećava izglede za pronalazak osobe u pogibelji i brojni su primjeri izvanrednih događaja na moru i kopnu u kojima je signal aktiviranog radiofara spasio ljudske živote. Više od 40.000 ljudskih života spašeno je navodeći službe traganja i spašavanja na točnu lokaciju izvanrednog događaja.

Galileo igra važnu ulogu u međunarodnoj organizaciji za traganje i spašavanje, COSPAS-SARSAT. Transponderi za traganje i spašavanje na satelitima sustava Galileo otkrivaju signale koji se emitiraju iz registriranih signalnika za poziv upomoć, a nakon što se ti signali detektiraju i identificira se položaj signalnika, centri za nadzor misije (MCC) dobivaju podatke o lokaciji signalnika. Centri za nadzor prosljeđuju podatke odgovarajućim centrima za spašavanje diljem svijeta.

Iako se Hrvatska pravovremeno osigurala i za svoje građane u nevolji učinila najviše moguće, od uvođenja Galileo SAR-a, na ovim područjima još nije bilo pogibeljnih slučajeva. Prema evidencijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od 2017. godine do danas u MRCC Rijeka zaprimljeno je ukupno 6 signala pogibelji s brodskih i osobnih, pri čemu, na sreću, nije bilo ugroze po ljudske živote, već se radilo o nestručnom rukovanju uređajima.

Usluga Cospas-Sarsat geolociranja osobe u pogibelji posredstvom radiofara  za osobu je u potpunosti besplatna. Dok je posjedovanje PLB (osobni) radiofara dobrovoljno (u pravilu ga koriste alpinisti i nautičari), posjedovanje ELT (zrakoplovni) i EPIRB (brodski) radiofarova obvezno je za posebne kategorije zrakoplova i brodova, u pravilu onih koji obavljaju međunarodna putovanja.

Dodatna zaštita

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz vlastitih resursa razvilo potpuno besplatnu mobilnu aplikaciju 'Nautički informacijski servis – nIS', dostupnu svim domaćim i stranim građanima koji posjeduju mobilne uređaje pokretane Android ili iOS operativnim sustavima i koju je do danas preuzelo oko 50 000 korisnika.

Aplikacija nIS uz praktične informacije o vremenskoj prognozi za pomorce, kontaktima službi s nadležnostima na moru, izvacima najbitnijih propisa iz područja pomorstva te dostave informacija o uočenim pomorskim prekršajima, također omogućava i upućivanje poziva pogibelji izravno na hitni broj MRCC Rijeka (195) s automatskom dostavom trenutne GSM geolokacije posredstvom SMS poruke.

Navedena funkcionalnost, u kombinaciji s GMLC Timing Advance tehnologijom geolociranja osoba u pogibelji koja se temelji na izračunima udaljenosti korisnika od primopredajnih GSM zemaljskih antena, koju će Ministarstva mora, prometa i infrastrukture primijeniti od 1. srpnja 2019. godine za sve korisnike mobilnih uređaja, bez obzira na operativni sustav i model, čime se značajno povećava uspješnost provođenja akcije traganja i spašavanja osoba u pogibelji na moru.

Činile vam se učestale ili ne, nesreće na moru ili u planinama događaju se češće nego što možete zamisliti. Kako bi kao dio Europske unije građani bili zaštićeni, na listi je prioriteta i sprečavanje sigurnosnih incidenata. Procjenjuje se da međunarodna organizacija u kojoj Europska unija igra važnu ulogu, COSPAS-SARSAT, spašava čak šest života dnevno.

Sadržaj je napravljen u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj koja u kampanji 'Zajedno za sigurniju EU' želi povećati informiranost o načinima na koje se EU nosi s globalnim izazovima u kojima štiti svoje građane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene