Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar poručio

Fuchs: Novi sustav ocjenjivanja u skladu je s europskim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs ocijenio je kako su sva tri nova zakonska prijedloga - o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu - koji su od jučer na javnoj raspravi, na tragu europskih zakona.

Riječ je o potrebitim promjenama u regulativi znanosti i visokog školstva u sklopu pristupanja Europskoj uniji, rekao je ministar novinarima u prigodi dodjele Top-stipendija u Predsjedniku uredu. Očekujemo mnogo komentara tijekom javne rasprave, a sve pozitivne uzet ćemo u obzir i poslati Vladi, rekao je. Dodao je da zakoni idu u redovitu proceduru, da nema presinga i tajnosti te da su komentari tijekom javne rasprave dobro došli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazneno djelo Studentica iz Varaždina odlučila krivotvoriti ocjene kako bi dobila stipendiju: Podli plan baš joj i nije uspio Slika nije dostupna Uzbuna na sveučilištima Seks za prolaznu ocjenu na fakultetu najstrože zabranjen

>> Ukidaju se školarine, ocjene od A do FX?

Na upit kako će fakulteti funkcionirati bez dosadašnjih školarina, Fuchs je istaknuo da će sustav u budućnosti funkcionirati puno bolje. Ocijenio je da je dosadašnji sustav školarina po pojedinim programima bio vrlo upitan i fakulteti ga nisu mogli opravdati. 'Participacije su se određivale na osnovi interesa studenata za studij, a ne prema stvarnim troškovima', rekao je ministar.

Visoka učilišta mogu jedino tražiti upisnine

Prokomentirao je i predloženu promjenu sustava ocjenjivanja, istaknuvši da je ona u skladu s europskim preporukama i praksom. Novim se zakonom predviđa da visoka učilišta jedino mogu tražiti plaćanje upisnine, koja je zakonski ograničena na 60 posto prosječne mjesečne plaće za prijediplomski studij i jednu prosječnu mjesečnu plaću u Hrvatskoj za poslijediplomski studij.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na mrežnim je stranicama otvorilo jučer javnu raspravu o nacrtima prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, koji bi trebali zamijeniti Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene