Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti u visokom školstvu

Ukidaju se školarine, ocjene od A do FX?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni na jednoj razini hrvatski studenti neće morati plaćati školarine, od preddiplomske, preko diplomske do poslijediplomske.

Administrativni troškovi koje će studenti morati plaćati fakultetu bit će zakonski ograničeni, piše Novi list. Novost je i što se uspjeh studenata na ispitu više neće ocjenjivati dosadašnjim ocjenama od 1 do 5 nego slovima od A do FX.

Pročitajte i ovo Ilustracija nacionalni ispiti Zabrinjavajuće! Naša djeca bolje znaju engleski nego hrvatski, najviše ih je palo ovaj predmet Pritisak na djecu u školama, ilustracija - 5 Pune ordinacije Djeca pod sve većim pritiskom: "Dvije četvorke u sedmom, dvije u osmom, i s tim bodovima morala je prekrižiti više od deset gimnazija"

Promjene su to koje će se dogoditi u hrvatskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja ukoliko kroz nekoliko mjeseci budu usvojeni prijedlozi zakona što ih je jučer objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Riječ je o nacrtima prijedloga tri zakona, Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o sveučilištu i Zakona o znanosti.

>> Država će pokriti sve troškove redovitog studiranja

U Ministarstvu kažu da promjenama žele spriječiti daljnje divljanje cijena školarina, koje se sada kreću od sada kreću od 3.500 do 52 tisuće kuna. Novi list piše da se predviđa da visoka učilišta mogu tražiti plaćanje upisnine, no ona bi onda zakonski bila ograničena na 60 posto prosječne mjesečne plaće za prijediplomski studij i jednu prosječnu mjesečnu plaću u Hrvatskoj za poslijediplomski studij.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene