Optužno vijeće osječkog Županijskog suda prihvatilo je optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića u aferi SMS.

Galerija


Ukinut im je istražni zatvor te su obojica već danas izašli na slobodu

Vezani članci Franjo Varga (Foto: Dnevnik.hr) Ostaju iza rešetaka: Optužno vijeće produljilo pritvor Curiću i Vargi za aferu SMS (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Podignuta optužnica protiv Franje Varge i Blaža Curića za aferu SMS

Varga i Curić na sud su dovedeni iz istražnog zatvora u kojem su već šest mjeseci pa se, po sili zakona, nastavljaju braniti sa slobode.

"Sve su laži i konstrukcije, poričem krivnju, nikad nisam priznao krivnju", kazao je Varga dok je Curić poručio kako sada nije vrijeme za izjave. 

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je da se početak suđenja očekuje za dva mjeseca, dakle prije ljeta. Sudac će biti određen u natednih četiri do pet dana. U tijeku su formalnosti oko puštanja na slobodu što bi se trebalo dogoditi kroz sat vremena.

Podsjetimo, nakon provedene istrage u tzv. aferi SMS USKOK  je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj" u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.