Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi pomogli gladnoj djeci Južnog Sudana, najmlađe države na svijetu, Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita u suradnji s Marijinim obrocima, pokrenuli su humanitarnu akciju.


Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita u suradnji s Marijinim obrocima – Hrvatska, odlučili su nakon nekoliko zajedničkih dosadašnjih aktivnosti pokrenuti novu – "Humanitarnu akciju za djecu Južnog Sudana".

Vezani članci Osječki vatrogasci Veliko srce vatrogasaca: Prikupili više od 90.000 kuna za kolegu koji je u potresu ostao bez doma Slika nije dostupna Prvi put nakon šest godina u jednoj je zemlji proglašena glad

Navedenom akcijom, koja će odvijati diljem Provincije i Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, odgovaraju na poziv pape Franje, koji je više puta pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da pomognu narodu Južnog Sudana kojeg je pogodila velika nevolja.

Ukratko, država Južni Sudan, u kojoj najveći dio stanovništva čine kršćani (katolici), najmlađa je država na svijetu: neovisnost je izborila 2011. godine. Nedavna prošlost ovog naroda puna je krvi i trauma, a pošast rata i danas, nažalost, hara zemljom. Zbog ratnih sukoba mnogi su iselili, dio usjeva je uništen, a veći dio obradivih površina nije ni obrađen/posijan. Zbog svega navedenog u zemlji je službeno proglašena glad, ističu splitski Franjevci.

Dovoljno je istaknuti samo nekoliko činjenica da se odmah shvati koliko je pomoć narodu Južnog Sudana prijeko potrebna: Zbog inflacije hrana je poskupjela 800 posto; 100.000 ljudi je na rubu smrti, a 40 posto stanovništva je u opasnosti od gladi, odnosno 5 milijuna ljudi. K tomu više od 1.000.000 djece boluje od akutne pothranjenosti.

Franjevci stoga upućuju apel svima da se uključe u pomoć djeci i ljudima Sudana u nevolji. "Jedan od načina kako to možete učiniti može biti i Vaše odricanje od nečega što vam nije nužno potrebno. Novac koji na takav način uštedite stavite sa strane i donesite ga na Cvjetnicu u crkvu ispred koje/u kojoj vidite plakat za ovu akciju te ga nakon mise, ili preko mise ako to svećenik zatraži, prinesite kao svoj dar. Možete, naravno, novac i direktno uplatiti na račun Marijinih obroka, koji je istaknut na plakatu i kojeg i ovdje donosimo", kažu splitski Franjevci.

"Navedena akcija, kako je zamišljeno, trebala bi doživjeti svoj vrhunac na Cvjetnicu 9. travnja, kada bi se diljem provincije Presvetog Otkupitelja i Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj na kraju mise/misa, prikupljao novčani prilog za ovu akciju. Sav prikupljeni novac bit će uplaćen na račun Marijinih obroka u Hrvatskoj i Njemačkoj, a iznos javno objavljen", dodaje se pozivu na navedenu humanitarnu akciju.

Svi koji se žele pridružiti toj humanitarnoj akciji svoj prilog mogu uplatiti na sljedeći račun:

Marijini obroci, Donje svetice 46c, 10 000 Zagreb
IBAN: HR7923600001102102666
S naznakom: Za Južni Sudan